Muistot

Harri Turunen 1952–2016

Historioitsija

Suomalaisen kotiseutuliikkeen merkittävä tutkija ja yksi liikkeen historian kirjoittajista FM Harri Turunen kuoli 27. marraskuuta 2016 Oulaisissa.

Harri Turunen oli syntynyt Oulaisissa 28. helmikuuta 1952. Hän opiskeli Jyväskylän yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi pääaineenaan Suomen historia. Turunen työskenteli toimittajana ja vapaana kirjoittajana pääosan työurastaan.

Kotiseututyöhön Turunen tuli mukaan ensimmäisen kerran opiskeluaikanaan vuonna 1975 osallistumalla Jyväskylän maalaiskuntaan tehdylle kotiseudun tutkimusretkelle.

Kotiseutuaktiivi hänestä tuli kymmenen vuotta myöhemmin 1980-luvun puolivälissä, kun hän ryhtyi toimimaan aktiivisesti kotiseutuyhdistyksissä sekä paikallis- että maakuntatasolla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtakunnalliseen kotiseututyöhön Harri Turunen tuli mukaan kirjahankkeiden myötä. Erityinen asema kotiseutuliikkeessä hänelle tuli suomalaisen kotiseutuliikkeen historian toisen osan kirjoittajana 1990-luvun alussa.

Tämän työn tuloksena hänestä tuli tuttu henkilö koko kotiseutuliiton piirissä ja niinpä hänet valittiin Suomen Kotiseutuliiton valtuustoon Pohjois-Pohjanmaan edustajaksi vuodesta 1997 alkaen.

Vuonna 2004 hänet valittiin liiton hallitukseen. Tässä tehtävässä hän toimi kuolemaansa saakka.

Turusen valtuusto- ja hallituskausien aikana liiton toiminnassa tapahtui monia merkittäviä muutoksia. Turunen oli yhtenä liiton luottamushenkilöistä merkittävässä roolissa kehittämässä ja edistämässä kotiseututyön vahvistumista ja uudistumista nykyiseen muotoonsa.

Hän myös osallistui aktiivisesti monien liiton toimikuntien ja työryhmien työskentelyyn.

Kotiseututyö eri muodoissaan oli saanut Turusesta vahvan puolestapuhujan, joka ei koskaan unohtanut nostaa esille omaa kotiseutuaan ja pohjoisten alueiden merkitystä maallemme ja kotiseutuliikkeelle.

Tunsimme Harrin kanssa 1990-luvulta lähtien.

Opin tuntemaan kotiseutuunsa ja kotiseututyöhön sitoutuneen taitavan kirjoittajan, joka pohdiskelevaan ja perusteltuun tapaansa nosti kokouksissa ja keskusteluissa esille harkittuja näkökulmia päätöksenteon tueksi.

Harrilla oli historioitsijana vahva näkemys kotiseututyöstä ja sen muodoista. Tähän tietoon perustuivat myös hänen ajatuksensa ja perustelunsa siitä, miten kotiseututyötä tulisi edistää ja kehittää.

Harri Turunen osallistui Suomen Kotiseutuliiton hallituksen työskentelyyn aivan viime hetkeen asti. Hän oli ilmoittanut jäävänsä pois luottamustehtävistä vuoden 2016 lopussa, mutta valitettavasti pitkään vaivannut sairaus vei voimat niin nopeasti, ettei viimeistä yhteistä kokousta pystytty koskaan pitämään.

Kirsi Moisander

Kirjoittaja on Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet