Muistot

Pirkko Aula 1934–2016

Kunnallisneuvos

Kunnallisneuvos Pirkko Aula (o.s. Kurvila) kuoli 6. marraskuuta 82-vuotiaana muistisairauden heikentämänä. Hän oli syntynyt 4. toukokuuta 1934 Tervolan Louella.

Aulan lapsuuden kokemukset tekivät hänestä työteliään vastuunkantajan. Hän oli vain 8-vuotias isänsä kuollessa. Esikoisena hän hoiti kodin ulkopuolisiakin asioita leskiäitinsä tukena. Nuorisoseurahenkinen Esteri-äiti rohkaisi tytärtään henkisiin ja hengellisiin harrastuksiin.

Lahjakkaasta Aulasta tulikin pidetty lausuja ja puhuja erilaisissa kotiseudun juhlissa. Ensimmäisen runonsa hän lausui jo kansakoululaisena presidentti Paasikivelle Nuorten talkoiden palkintotilaisuudessa Helsingissä.

Keskikouluun Kemiin lähtö ei yksinhuoltajan lapselta onnistunut. Koulunkäynti jäi kuusivuotiseen kansakouluun, mutta Aula kehitti itseään määrätietoisesti niin nuorisoseuran, Maaseudun nuorten liiton, Marttojen kuin Maaseudun sivistysliitonkin opintopiireissä. Kaikki kolme omaa lastaan hän kannusti yliopisto-opintoihin asti.

Aula oli elämänasenteeltaan valoisa, palvelualtis ja kotiseuturakas. Lähimmäisten auttaminen, talkootyö oman kotiseudun ja lähiyhteisön hyväksi sekä suvun juhlat olivat hänelle sydämen asioita. Rukoukset ja virret olivat hänen arkista vuoropuhe­luaan Korkeimman kanssa. Tervolan seurakunnan luottamustehtävissä hän toimi kahdenkymmenen vuoden ajan.

Keskustalainen Aula valittiin Tervolan kunnanvaltuustoon vuonna 1969 ainoana naisena. Vuosina 1973–2000 hän toimi kunnan johtavana luottamushenkilönä eri rooleissa.

Vuosina 1981–1984 kunnanhallituksen puheenjohtajana hän oli ainoa nainen Suomessa. Aula muisti mainita, että presidentin puoliso Tellervo Koivisto vieraili tuolloin Tervolassa juuri tästä syystä.

Aulan tapa paneutua asioihin ja kuunnella toisten mielipiteitä sai arvostusta yli puoluerajojen. Hän tuki nuorempia valtuutettuja yli puoluerajojen. Muistopuheessa vasemmistoliittolainen kunnallisneuvos Pertti Keränen kertoi Aulan olleen hänen oppiäitinsä valtuustotyöhön.

Aulan tapa luoda päättäjien yksimielisyyttä ja yhteisen tekemisen kulttuuria on jäänyt perinnöksi Tervolaan myös hänen jälkeensä.

Tasavallan presidentti myönsi kunnallisneuvoksen arvonimen Aulalle vuonna 1994. Hän on saanut sekä Kunnallisliiton että keskustapuolueen kultaisen ansiomerkin. Hän toimi Suomen kunnallisliiton valtuuston keskustaryhmän puheenjohtajana 1990-luvun alussa.

Kuntavaikuttaminen oli käytännössä Aulan päätyö monen vuosikymmenen ajan. Sen ohella hän toimi puolisonsa kanssa maatalousyrittäjänä. Hän asui koko ikänsä Kemijokivarressa synnyinkotinsa pihapiirissä.

Usein Aula kiitti Markku-puolisoaan siitä, että tämä antoi tukensa vaimonsa kuntavaikuttajan uralle. Hänen sukupolvensa naiselle tämä ei ollut lainkaan itsestäänselvyys.

63-vuotisen avioliiton päätteeksi puoliso toimi Alzheimerin tautia sairastaneen Pirkon omaishoitajana.

Maria Kaisa Aula

Kirjoittaja on Pirkko Aulan tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet