Muistot

Sakari Timonen 1915–2016

Lääkäri

Lääkäri Sakari Timonen kuoli Helsingissä 14. joulukuuta 2016 101-vuotiaana. Hän oli syntynyt Nurmeksessa 17. maaliskuuta 1915.

Monena on ollut Sakari Timonen sadan vuoden mittaisella matkallaan Nurmeksesta Kulosaareen; lääketieteen kandidaattina pataljoonan lääkärinä sodissa, tohtoritutkijana Rockefeller-instituutissa New Yorkissa maailmankuulun irtosolututkijan ­Georgios Papanicolaoun laborato­rion tuntumassa ja naistentautien ja synnytysopin professorina Helsingin yliopistossa.

Tiedemiehenä Timonen oli ehdoton ja etsi tutkimuksillaan vastauksia suuriin kysymyksiin. Opettajana hän istutti oppilaisiin uteliaisuuden siemenen.

Naistentaudit ja synnytysoppi oli helppo valinta, sillä siinä saa iloita syntymisen ihmeestä ja uuden elämän alkamisesta. Isät otettiin mukaan synnytyksiin Sakari Timosen aloitteesta.

Klinikan johtajana Timonen oli johdonmukainen, yhtä aikaa hyvin lähellä ja riittävän etäällä. Kaikissa tehtävissä sama valovoimainen karisma.

Timosen suuri saavutus on kohdunkaulan syövän synnyn estäminen etsimällä sen esiasteita Papa-kokeen avulla.

Hänen johdollaan ja yhteistyössä syöpäjärjestöjen kanssa Suomeen on luotu ehkä maailman paras kohdunkaulan syövän seulontajärjestelmä. Sen käynnistäminen vaati sinnikkyyttä, sillä tiedeyhteisö epäili syövän esiastekäsitettä.

Nyt tiedetään, että varhaisen hoidon ansiosta esiasteen eteneminen syöväksi voidaan lähes aina estää.

Sadan vuoden ikäinen Einar Flinckenbergin piirtämä kolmikerroksinen Kulosaaren huvila on Sakari Timosen puolison, ­Lean, lapsuuskoti. Siitä tuli keskipiste Timosten elämässä, Lean helisevän eteläkarjalaisuuden ja Sakun mietiskelevän pohjoiskarjalaisuuden kohtauspaikka.

Kaksi kaunista kieltä, kumpikin omaa mieltä. Aina yhdessä. Tenniskentällä eri puolilla verkkoa. Talo on täynnä kirjallisuutta kaikilta elämän alueilta. Siellä asustaa boheemisia sävyjä tuikkiva älyllinen henki. Siellä kohtaavat toisensa tiede ja taide, sana ja sävel, vanhat ja nuoret, Karjalaisen osakunnan väki ja osakunnan kunniainspehtori.

Kun kolmevuotias pojanpoika Mikko kysyi isoisältään, mistä tuulet johtuvat, Saku piti esitelmän ilmavirroista ja kosmologisista ilmiöistä. Asiakysymyksissä lapsille ei leperrellä.

Kalastaminen suurissa vesissä Pielisellä ja Suomenlahdella oli Sakari Timosen kolmas maailma. Vuoden tärkeä hetki oli isän, Tuomon ja Matin keväinen kalastusmatka Pielisellä. Siellä kalastaja sai olla luonnon keskellä vapaa. Nuorten kalamiesten verraton kaveri ja oiva opettaja.

Jälkiä jättämättä Sakari Timonen ei täältä lähtenyt. Tieteelliset havainnot ovat yhä totta ja arkikäytäntöä. Humanistinen elämänasenne, totuuden tavoittelu ja oikeudenmukaisuuden eetos elävät yhä keskuudessamme ja siirtyvät hiljaisena tietona seuraaville sukupolville.

Risto Pelkonen

Markku Seppälä


Risto Pelkonen on Sakari Timosen ystävä. Markku Seppälä on Sakari Timosen kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet