Muistot

Pauli Vuolle 1939–2016

Professori

Liikuntasosiologian professori Pauli Vuolle kuoli 16. joulukuuta 2016 vaikeaan sairauteen Jyväskylässä. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 13. joulukuuta 1939 Äänekoskella.

Suoritettuaan kansakoulun­opettajan ja liikuntatieteen tohtorin tutkinnot Vuolle teki mittavan elämäntyön suomalaisen liikuntakulttuurin, liikuntatieteen ja -koulutuksen kehittäjänä.

Hän toimi Liikuntasuunnittelun laitoksen johtajana, liikuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina, Likes-tutkimuskeskuksessa, Liikuntatieteellisessä seurassa sekä Liikunta & Tiede-lehden päätoimittajana. Hänellä oli merkittävä rooli näiden yhtei­söjen välisen yhteistyön ylläpitäjänä ja kehittäjänä.

Suuri osa Vuolteen tutkimustoiminnasta kohdistui suomalaisväestön liikuntaan ja liikunta­edellytyksiin. Hänen johtamansa väestön liikuntakäyttäytymisen tutkimus tuotti vuoden urheilukirjaksi nimetyn julkaisun.

Toinen tärkeä tutkimusaihe oli huippu-urheilu. Siitä esimerkkinä oli väitöskirjatyönä käynnistynyt urheilijan elämän­uraprojekti.

Tähän antoi hyvän taustan Vuolteen oma painin ja luistelun harrastus nuorena ja myöhemmin erinomaisia tuloksia tuottanut valmennustyö.

Vuolle nautti suurta arvostusta tiedeyhteisössään. Hän toimi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina yli vuosikymmenen ajan.

Dekaanina ja laitoksen johtajana hän oli kuunteleva, työtovereitaan arvostava ja päätöksissään määrätietoinen. Hän innostui uusista haasteista ja loi laajan kotimaisen ja kansainvälisen yhteistyöverkoston. Vuolle kutsuttiin Tallinnan yliopiston kunniatohtoriksi.

Vuolle ymmärsi, että pelkkä tutkimus ei riitä liikuntakulttuurin ja liikuntapolitiikan kehittämiseen.

Koko työuransa ajan hän toimi aktiivisesti Liikuntatieteellisessä seurassa ja vaikutti monin tavoin kansalliseen liikuntapolitiikkaan ja sen kehitykseen. Hän oli myös mukana laatimassa liikuntasuunnittelun käsikirjaa ja osallistui Euroopan neuvoston kansainväliseen kuntoliikunnan arviointihankkeeseen.

Vuolteen tapa puhua ja keskustella oli hyvin innostava ja tarinoiden kertojana hän oli valloittava. Sanottavaa Vuolteella riitti, sillä hän luki paljon sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Hänen laajaa historian tuntemustaan hyödynnettiin monissa eri yhteyksissä.

Vuolle oli kätevä käsistään ja aina valmis auttamaan ystä­viään erilaisissa kunnostus- ja rakennushankkeissa.

Luonto oli hänelle tärkeä, ja parhaat muistot ovat myös ystävillä luontoympäristössä vietetyistä yhteisistä hetkistä, Lapin vaelluksilla, Lapin kämpällä tai etelän järvien kalavesillä, ja erityisesti rakkaan Suvelan maisemissa.

Pauli puhui aina perheestään lämmöllä ja kunnioittavasti. Perhe oli hänelle rakas ja tärkeä.

Lasse Kannas

Kari Keskinen

Risto Telama


Kirjoittajat ovat Pauli Vuolteen ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet