Muistot

Maija-Liisa Majanlahti 1939–2017

Näyttelijä

Näyttelijä Maija-Liisa Majanlahti kuoli vaikeaan sairauteen Tampereella 26. tammikuuta 2017. Kuollessaan hän oli 77-vuotias, syntynyt Ilomantsissa 6. kesäkuuta 1939.

Majanlahti valmistui näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1960. Hän opiskeli myös Tampereen yhteiskunnallisen korkeakoulun Draamastudiossa. Hän teki pitkän uran suomalaisessa teatterissa aloittaen Imatralta ja Lappeenrannasta, josta hän siirtyi Tampereen estradeille. Ohjaajapuolisonsa Mikko Majalahden kanssa he olivat Tampereen työväen teatterin legendaarisia ja rakastettuja suosikkitaiteilijoita monen vuosikymmenen ajan, kunnes siirtyivät 1980-luvun lopussa Turun kaupunginteatteriin.

Maija-Liisa Majanlahti oli lahjakas näyttelijä, joka tulkitsi sekä Anton Tšehovia, lauloi musikaaleissa että näytteli suomalaisia kansan- tai työläisnaisia kuten Pohjalaisten Maijaa, Suutarin Salinin perinnön Idaa tai Kätkäläis-elokuvan Iita-Mariaa ja oli mukana myös Kivenpyörittäjän kylässä.

Hänen tv-rooleistaan keskeisiä olivat työt Kovaa maata -sarjassa ja Uusi päivä -sarjan Siirinä. Lapset muistavat hänet Pikku Kakkosesta erityisen vaikuttavana Sirkuspelle Hermannin seurueen Voimanaisena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Majanlahden työlle ominaista oli tinkimätön ja täysi läsnäolo, oli rooli sitten mikä tahansa. Hänen monipuolista osaamistaan arvostettiin.

Hänen musikaaliroolinsa saivat rinnalleen Suomen historian kipeät käänteet ja selviytymistarinat. Hän tulkitsi pieniä ihmisiä suurissa yhteiskunnallisissa kolareissa. Majanlahden uran pisin ja rikkain vaihe olikin juuri Työväen teatterin kukoistuskausi, jolloin sekä taiteessa että yhteiskunnassa oli vielä olemassa tunnistettavia vastavoimia.

Tamperelaisilla olivat omat teatteriperheensä ja Työväen teatterilla oma vankkumaton ja suuresta teatterirakkaudesta muistettu katsojakuntansa, jonka lemmikkeihin molemmat Majanlahdet kuuluivat.

Majanlahden monipuolisuus ilmeni hänen kyvyssään löytää itsestään sekä komedian että tragedian keskeiset käyttövoimat. Hän oli näyttelijä, joka pystyi samassa persoonassa vahvasti sekä naurattamaan että itkettämään.

Kauneus ja karheus limittyivät hänen teatterityössään saumattomasti.

Maija-Liisa Majanlahden näyttelijäntyö vain syveni kokemuksen ja iän myötä. Hän kukoisti milloin Edith Piafina, milloin Suomen tuhansien runojen tulkkina.

Kirsikka Moring

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet