Muistot

Matti Laiho 1943–2016

Sosiaali- ja terveystoimen asiantuntija

Sosiaali- ja terveystoimen asiantuntija Matti Sakari Laiho kuoli lyhyen sairauden jälkeen 31. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt 8. tammikuuta 1943 Kuusjoella.

Laiho pääsi ylioppilaaksi 1962 Kosken TL Yhteiskoulusta ja sotilasarvoltaan hän oli reservin vänrikki. Vuonna 1970 Laiho valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopistosta. Sosiaalipolitiikan lainsäädäntöä hän seurasi työuransa ajan ja sen jälkeenkin eläkkeellä ollessaan. Vuonna 1970 Laiho vihittiin Turun tuomiokirkossa Arja Aspin kanssa.

Laukaan kunnan sosiaalisihteerin virka oli antoisa tehtävä nuorelle maisterille. Vuonna 1972 hän muutti Keravalle toimien sosiaali- ja terveyslautakunnan sihteerinä ja terveyskeskuksen talouspäällikkönä.

Vuonna 1974 Laiho valittiin Suomen Kaupunkiliiton palvelukseen. Käytännön kokemuksellaan Laiholla oli Kaupunkiliitossa merkittävä rooli kaupunkien kansanterveystyön kehittämisessä 70- ja 80-luvuilla.

Kuntien keskusjärjestöjen yhdistymisen yhteydessä vuonna 1993 Laihon työtehtävät keskittyivät ympäristöterveydenhuoltoon. Hänen tämän alan asiantuntemustaan arvostettiin laajasti.

Laiho siirtyi vaimonsa sairastuttua leukemiaan ensin osa-aikaeläkkeelle ja jäi lopullisesti eläkkeelle 2004, mutta avusti Kuntaliitossa vielä senkin jälkeen. Työtoverit muistavat hänet reiluna ja mukavana työtoverina, jolla usein oli hauska juttu kerrottavana.

Laiho osallistui Tuusulan kunnallispolitiikkaan (Sdp) Tuusulan kunnanhallituksessa 1983–84 ja mm. terveyslautakunnassa 1977–96 eri aikoina sekä Peijaksen sairaalan kuntainliiton liittovaltuustossa 1981–84.

Lauri-poika syntyi 1981. Matti Laihon elämässä perhe oli tärkeällä sijalla. Perheestä hän ammensi voimansa ja siihen hän myös panosti paljon. Ystävällisyys, luotettavuus ja vaatimattomuus olivat Laihon persoonan ominaisuuksia.

Koti Tuusulan Rantatien kulttuurimaisemassa tarjosi monipuolisia elämyksiä myös hyvän luontoympäristön liikunnan harrastamiseen. Järvellä uitiin ja soudeltiin sekä nostettiin naapurin kanssa yhteisiä kalaverkkoja. Nuorena Laiho harrasti kilpaurheilua; yleisurheilua ja varsinkin pikajuoksua. Hiihtolenkit Tuusulanjärvellä olivat hänelle mieluisia.

Matkat muun muassa Tansaniaan, Israeliin, Punaisellemerelle ja Kiinaan elivät perheen keskusteluissa. Viro tuli mukavaksi vapaa-ajan kohteeksi hyvine ystävineen jo monien vuosien aikana. Naiskuoro Carminan joulukonsertti Haapsalun tuomiokirkossa jäi viimeiseksi hienoksi muistoksi. Elämän tarkoituksen pohtiminen ja löytäminen antoi Matille rauhan.

Rolf Eriksson

Yrjö Lahtinen


Kirjoittajat ovat Matti Laihon työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet