Valikko
Muistot

Leena Ervamaa 1943–2016

Sisustusarkkitehti

Sisustusarkkitehti Leena Ervamaa (o.s. Kaitera) kuoli Espoossa 15. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Mikkelissä jatkosodan aikana 20. heinäkuuta 1943.

Ervamaalla oli elämässään kolme tärkeää asiaa: perhe ensimmäisenä ja suurimpana, musiikki rakkaana harrastuksena ja taideteollisuus työnä.

Hän vietti sota-ajan Mäntyharjun pappilassa ja kasvoi aikuiseksi Helsingissä Munkkiniemessä professoriperheessä. Ervamaa oli lahjakas pianisti ja mm. professori Timo Mikkilän oppilas.

Aloitettuaan sisustusarkkitehtuurin opinnot Taideteollisessa oppilaitoksessa, nykyisessä Aalto-yliopistossa, hän löysi myös tiensä Ylioppilaskunnan soittajiin soittaen lyömäsoittimia.

Konserttiarvostelussa todettiin “luontainen patarumpuvirtuoosi Leena Kaitera olisi pätevä ammattimiesten esikuvaksi. Hän oli fantastinen”. Hän soittikin erilaisissa orkestereissa lähes elämänsä loppuun asti.

Valmistuttuaan sisustusarkkitehdiksi vuonna 1966, Ervamaa toimi ensin Airi ja Olavi Hännisen suunnittelutoimistossa ja siirtyi rakennushallituksen suunnitteluosastolle vuonna 1968.

Siellä hänen päätöitään olivat mm. New Yorkin pääkonsulin virasto ja Tamminiemen uima-allasosasto.

Hänellä oli myös sivutoimi Arkkitehtuuritoimisto Kaitera & Kaiterassa, jossa hän suunnitteli mm. USA:n Leningradin pääkonsulinviraston ja Tikkurilan virastotalon sisustuksia.

Vuonna 1974 Ervamaa siirtyi perheineen Ouluun, jossa hän toimi Oulun kaupungin rakennusvirastossa talosuunnittelun osastolla vuoteen 1981 asti.

Hänen kiinnostuksensa ja huolenpitonsa kohdistui erityisesti alan yhteisiin asioihin: koulutukseen ja järjestötoimintaan.

Vuodesta 1987 alkaen Leena oli lukuisissa opetustehtävissä mm. Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, Oulun yli­opiston arkkitehtuurin osastolla ja Lapin yliopiston Teva-laitoksella sekä vierailevana opettajana Yhdysvalloissa ja Belgiassa.

Oulussa hänellä oli oman yrityksensä Sisustusarkkitehtitoimisto Leena Ervamaa Oy:n lisäksi myös moninaisia luottamustoimia. Näistä luottamustehtävistä ehkä tärkein oli hänen osuutensa Pohjois-Suomen taideteolliset suunnittelijat ry:n perustamisessa.

Ervamaa toimi yhdistyksen puheenjohtajana tärkeät ensimmäiset vuodet, jolloin koko Proton toiminta-ajatusta kehitettiin: tuotiin suurelle yleisölle suunnattuja alan näyttelyitä Pohjois-Suomeen ja järjestettiin jäsenille kurssitoimintaa ja ekskursioita.

Muutettuaan takaisin pääkaupunkiseudulle Ervamaa hoiti koko ammattikunnan yhteisiä ­asioita ollessaan Teollisuustaiteen liitto Ornamon järjestösihteerinä vuodesta 2000 aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuonna 2011.

Leenan elämäntyön merkittävä saavutus olikin taideteollisuuden ja taiteilijoiden tukeminen Suomessa.

Kaikissa tehtävissään, jotka hän otti hoitaakseen, hän oli esimerkillisen perusteellinen, lojaali ja luotettava: äiti, työtoveri, ystävä – ihminen, jota jäimme suuresti kaipaamaan.

Päivi Mikola

Katri Ervamaa

Päivi Mikola on Leena Ervamaan ystävä ja työtoveri. Katri Ervamaa on Leena Ervamaan tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet