Muistot

Elna Nieminen 1921–2016

Tohtori

Farmasian tohtori, professori Elna Nieminen kuoli Helsingissä 95-vuotispäivänsä aamuna 18. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Suistamolla 18. joulukuuta 1921.

Elna Nieminen kirjoitti ylioppilaaksi Joensuussa evakossa olleilta Sortavalan tyttökoulun jatkoluokilta keväällä 1941, ja aktiivisena Lotta Svärd -järjestön jäsenenä siirtyi heti palvelukseen. Syksystä 1941 elokuuhun 1942 hän palveli kirjurina Lentolaivue 16:ssa, joka toimi Itä-Karjalassa. Näistä ansioistaan hän sai 2. luokan vapaudenmitalin.

Helsingin yliopistossa syksyllä 1943 aloitetut oikeustieteen opinnot vaihtuivat pian farma­siaan, ja työskenneltyään muutaman vuoden farmaseuttina Iisalmessa ja Joensuussa Nieminen jatkoi farmasian opintojaan ja valmistui proviisoriksi 1956.

Vuonna 1956 Nieminen nimitettiin Oriolan Seinäjoen-varaston vastuunalaiseksi johtajaksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jo ennen Seinäjoelle lähtöään Nieminen oli kiinnostunut tutkimuksesta ja oli tutkimusassistenttina. Kun farmasian lisen­siaatin ja tohtorin arvon saavuttaminen tuli vuonna 1961 mahdolliseksi, Nieminen palasi Helsingin yliopistoon 1962. Professori Erkki Leikolan ohjauksessa hän tutki ihmisen eri elimien ja kudosten kolesterolipitoisuuksia, valmistui 1964 farmasian lisensiaatiksi ja väitteli syksyllä 1965 ensimmäisenä Suomessa farmasian tohtoriksi.

Saavutus herätti ansaittua huomiota, ja Suomen liike- ja virkanaisten liitto valitsi Elna Niemisen vuonna 1966 vuoden naiseksi. Helsingin yliopiston farmaseuttisen kemian dosentiksi Nieminen nimitettiin 1970.

Vuonna 1967 Nieminen nimitettiin Apteekkitavaraintarkastuslaboratorio Oy:n toimitusjohtajaksi. Laboratoriosta tuli vuonna 1975 valtion omistama Lääkelaboratorio ja Niemisestä sen johtaja. Hän jatkoi tehtävässä eläköitymiseensä asti 1987.

Nieminen oli tarmokas ja määrätietoinen johtaja, joka hakeutui kansainväliseen yhteistyöhön ja kannusti alaisiaan hakemaan oppia myös ulkomailta.

Pohjoismaisen lääkelautakunnan jäsenenä hänellä oli merkittävä vaikutus lääkevalvonnan pohjoismaisen yhteistyön kehittymiseen 1970- ja 1980-luvuilla.

Niemisen alaisuudessa Lääkelaboratorio otti merkittävän roolin lääkkeiden myyntilupavalvonnassa.

Seinäjoen vuosinaan Nieminen aloitti jousiammunnan, josta tuli hänelle pitkäaikainen rentouttava harrastus. Klassinen musiikki eri muodoissaan oli hänelle hyvin tärkeää, ja Nieminen olikin usein nähty vieras RSO:n konserteissa sekä kesäisin Kuhmossa ja Savonlinnassa.

Kielet ja matkailu ystävien kanssa olivat hänelle myös tärkeitä. Erityisellä lämmöllä Elna Nieminen seurasi lähisukulaistensa jälkikasvun varttumista.

Pekka Eränkö

Erkki Palva

Kirjoittajat ovat Elna Niemisen työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet