Muistot

Sirkka-Liisa Ropponen 1921–2016

Kuvaamataidonopettaja

Kuvaamataidonopettaja, tallimestari Sirkka-Liisa Ropponen kuoli 95-vuotiaana Ypäjällä 30. joulukuuta 2016. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Helsingissä 4. elokuuta 1921.

Ropposen taipumukset viittasivat kahtaalle. Hän opiskeli kuvataidetta Taideteollisen oppilaitoksen iltakoulussa, ja toinen suuri rakkaus oli hevoset ja ratsastaminen. Suunnitelmana oli opiskella agronomiksi, mutta hevoset veivät voiton ja Ropponen valmistui tallimestariksi Ypäjän ratsastusopistossa.

Sota-aikana Ropponen oli päämajan palveluksessa viestintätehtävissä.

Elämäntyönsä Ropponen teki pääasiassa opettajana. Hän oli kuvaamataidonopettajana Pieksämäellä, Iisalmessa ja Joensuussa. Hän oli valoisa ja huumorintajuinen ihminen, josta oppilaat pitivät kovasti. Hän toi opetukseen uutta ja esitteli oppilailleen myös opetusohjelman ulkopuolisia alueita kuten kuvanveistoa, valokuvausta ja elokuvaa. Hän oli innokas teatterin ystävä ja toimi vuosia mm. Iisalmen lyseon ja tyttölyseon teinikuntien teatterikerhon vetäjänä. Kerho esitti vuosittain lastennäytelmiä, komedioita ja draamoja kuten William Shakespearea. Monelle koululaiselle siitä jäi kestävä rakkaus teatteriin ja tanssiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oppilaisiin Ropponen suhtautui mutkattomasti ja tasavertaisesti. Hänen arvostelunsa oli aina perusteltua ja kannustavaa. Oppilaiden kuvaamataidon teokset olivat jatkuvasti esillä koulun tiloissa.

Lukuisten ulkomaanmatkojen ”tuliaiset” Ropponen jakoi oppilaidensa kanssa kuvina. Syrjäinen pikkukaupunki pääsi näin ajan tasalle maailmalla vallitsevista taidesuuntauksista.

Asuttuaan ensin lapsuudenkodissaan Heinävedellä Ropponen muutti eläkevuosikseen Ypäjälle, joka oli hänen nuoruutensa opiskelupaikkakunta. Hän kävi vanhuudenpäiviin asti ahkerasti ratsastamassa hevosopistolla, ja hänet nähtiin aina katsomassa Ypäjän kesäistä Finn-Derbyä.

Häntä kiinnosti eniten kouluratsastus. Saksalainen tv-kanava kuvasi Ypäjällä hevosohjelmaa ja haastatteli tuolloin yli 80-vuotiasta Ropposta laitoksen vanhimpana ratsastajana.

Aune Kämäräinen

Kirjoittaja on kuvataiteilija ja Sirkka-Liisa Ropposen entinen oppilas.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet