Muistot

Emmanuelle Riva 1927–2016

Näyttelijä

Vuosikymmenien uran tehnyt nimekäs ranskalainen elokuva- ja teatterinäyttelijä Emmanuelle Riva kuoli 89-vuotiaana syöpään 27. tammikuuta 2017 sairaalassa Pariisissa.

Hän syntyi taustaltaan italialaiseen sukuun 24. helmikuuta 1927 Cheniménilissä, Ranskassa. Oikealta nimeltään hän oli Paulette Germaine Riva.

Kun intohimo teatteriin oli syrjäyttänyt Rivan haaveet työstä muodinluojana, hän lähti Pariisiin. Siellä hän aloitteli näyttelijänuraansa 1950-luvun alkupuolella käytyään ensin maineikkaan teatterikoulun École nationale supérieure des arts et techniques du théâtren.

Rivan tulevaisuus näytti olevan valkokankaalla, kun päärooli Alain Resnais’n elokuvassa Hiroshima, rakastettuni (1959) teki hänestä kuuluisan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Resnais oli ihastunut Rivan kasvoihin nähtyään ne teatterijulisteessa, ja hän käytti tämän seesteisen kärsiviä mutta veistoksellisia piirteitä hienosti elokuvassaan, joka tutki muistia ja menneisyyttä ranskalaisen naisen ja japanilaisen miehen ly­hyen suhteen kautta.

Riva oli herkkävaistoinen näyttelijä, joka valikoi roolinsa huolella. Hän esiintyi noin 60 elokuvassa, mutta useat niistä olivat taiteellisesti sen verran kunnianhimoisia, ettei hänestä tullut suurten yleisöjen tähteä. Hänen uransa lähes hiipuikin ennen kuin uusi nousu alkoi viime vuosina.

Vahvimpiin Rivan rooleihin lukeutuu pääosa Michael Haneken tinkimättömässä elokuvassa Rakkaus (2012), jossa hän esittää aviomiehensä hoidettavaksi joutuvaa ja hitaasti haurastuvaa naista.

Rakkaudelle myönnettiin useita palkintoja, ja Riva sai roolistaan muun muassa Césarin, Baftan ja Euroopan elokuvapalkinnon. Hänet oli palkittiin parhaana naisnäyttelijänä Venetsian elokuvajuhlilla jo elokuvasta Therese, myrkyttäjätär (1962).

Luonteeltaan vaatimaton Riva oli naimaton ja lapseton. Vain lähipiiri tiesi syövästä, joka pakotti hänet viime vuonna luopumaan työnteosta.

Viimeiseksi työksi valkokankaalla jäi pääosa Kristín Jóhannesdóttirin elokuvassa Alma (2017).

Petri Immonen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet