Valikko
Muistot

Gwen Marttinen (1927-2017)

Exitus ry:n kunniajäsen Gwen Marttinen (s. Fahlström) kuoli 4. tammikuuta 2017 pitkä sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Marttinen oli syntynyt 17. heinäkuuta 1927 Loviisassa.

Marttisen ajattelussa yhdistyvät sekä humanistinen yksilön oikeuksien kunnioittaminen että harras kristillinen vakaumus anteeksiannosta, joka suhtautuu lempeästi ihmisen haurauteen – myös haluun päättää taakaksi muodostunut elämä. Tähän viimeksi mainittuun asiaan hän alkoi kiinnittää erityisen suurta huomiota omakohtaisten terveydellisten ongelmiensa johdosta.

Vuonna 1993 syntyi eutanasiayhdistys, Exitus ry – Exitus rf. Perustava kokous pidettiin keskiviikkona, 7. päivä huhtikuuta 1993 osoitteessa Bulevardi 16 B ja yhdistykseen tuli jäseniä 46 henkeä. Puheenjohtajaksi valittiin Marttinen itse. Toiminta lähti vilkkaasti käyntiin ja erilaisia yleisöluentoja järjestettiin. Suomessa oli alkanut pitkä ja aikaa vaativa mielipiteen muokkaaminen ja valistustyö tasoittamaan tahtotilaa otolliseksi omaehtoisen kuolinavun saamiseksi Suomen lakiin. Yhdistyksen aloittaessa vastustusta oli vielä runsaasti, vasta-argumentit olivat karkeita ja yleisönkin tietämys eutanasiasta oli verrattain vähäistä tai pinnallista.

Vuonna 1996 kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen sekä Svenska Folktingetitn jäsen Henrik Lax (r.) teki eutanasialakiehdostuksen, mutta tuolloin hanke vielä hautautui. Sen sijaan yhdistyksen toiseksi päätavoitteeksi tullut hoitotahdon lanseeraaminen 1997 johti asian kirjaamiseen potilaslakiin.

Marttinen toimi Exituksen varapuheenjohtajana vuodet 2002-2006. Vuosikokouksessa 14. huhtikuuta 2011 hänet valittiin Exituksen kunniajäseneksi.

Marttinen kertoo vakaumuksestaan ja elämästään myös kirjallisesti. Vuonna 1993 ilmestyi omakustanneteos ”Det skymmer”. Kirjassaan hän kertoo fyysisten ja henkisten koettelemustensa johtaneen hänet sekä hengelliseen että yhteiskunnalliseen herätykseen.

Hän ei ennättänyt nähdä sitä, että eutanasialain kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle käsittelyyn tänä keväänä. Hän ehti kuitenkin nähdä sen ilmapiirin muutoksen niin mediassa kuin kansalaisten keskuudessa, jolla tahtotila kuolinavun sallivan lainsäädännön muutoksen puolesta oli kehittynyt myönteiseksi. Laki on nyt lähempänä toteutumistaan kuin koskaan aikaisemmin.

Gwen Marttinen viritti aatteen hiilet hehkumaan. Nyt niihin on puhallettu liekki.

Jaakko Ojanne

Kirjoittaja on Exitus ry:n puheenjohtaja 2003-2015.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet