Muistot

Martti Utriainen 1939–2017

Elokuvantekijä

Elokuvantekijä Martti Antti Sakari Utriainen kuoli 6. tammikuuta Espoossa 2017. Hän oli syntynyt 2. kesäkuuta 1939 Turussa.

Martti Utriainen oli varhaisessa lapsuudessaan innokas piirtäjä. Jo 17-vuotiaana hän hakeutui Vakuutusyhtiö Tarmon mainospiirtäjäksi.

Ammattiuransa hän aloitti 1961 Fennada-Filmi Juniorin vastaperustetulla animaatio-osastolla. Työssään hän perehtyi tämän elokuvalajin klassisiin taitoihin yhdysvaltalaisen animaattorin Bob Balserin opastuksella.

Vuosikymmenten mittaan Utriainen teki satoja mainoselokuvia, tietoiskuja sekä kaupallisia ja omakustanteisia lyhytelokuvia ja videoteoksia. Läheisin elokuvan alue hänelle oli animaatio.

Fennadan animaatio-osastolla hänen läheisin työtoverinsa oli Sauli Rantamäki, jonka kanssa hän perusti Stemma-Filmin jättäydyttyään Fennadan palveluksesta.

Utriainen sai 1964 parhaan elokuvan Jussi-palkinnon Rautamäen kanssa ohjaamastaan produktiosta Kivimies sekä Valtion elokuvapalkinnon 1965.

Utriainen sai myös useita muita elokuva-alan palkintoja ja kunniakirjoja. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Puutalokaupunki (1975), Turkin Kappadokiasta kertova Kappadokia (1982), joka myytiin National Geographicille, Kadonneet korttelit -sarja (1999–2004) sekä Utriaisen Raimo-veljen tekemän Ida Aalberg -muistomerkin synnystä kertova Monumentti (1997).

Kuvanveistäjäveli Raimo oli Martille tärkeä esikuva ja vaikuttaja, jonka kautta hän tutustui maamme tunnetuimpiin kuvataiteilijoihin, näyttelijöihin ja lavastajiin.

Näistä ystävyyksistä oli hänelle suurta hyötyä myöhemmässä elokuvatyössään. Martti puolestaan avusti veljeään erilaisissa käytännön asioissa.

Kotimaisen työnsä ohella Utriainen työskenteli Englannin ja Tanskan animaatiostudioilla. Hän työskenteli myös Roomassa CineCittan studioilla ja Firenzessä sekä Suomen Rooman-instituutissa ja Grassinan ateljeetalossa.

Italian kulttuuri, miljööt ja elämäntavat olivat hänelle läheisiä. Hän matkusteli mielellään. Merkittävin matkakokemus oli useita kuukausia kestänyt automatka Afrikan poikki 1970-luvulla.

Utriainen toimi niinikään animaatioalan tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa. Viime vuodet hän kirjoitti kirjaa suomalaisen animaatioelokuvan historiasta, mutta tämä työ jäi häntä avustaneen tyttären loppuun saatettavaksi.

Martti oli seurallinen ja huumorintajuinen herrasmies, jolla oli monipuolinen yleissivistys, erinomainen kertojan kyky ja laaja ystäväpiiri. Erityisen lähellä häntä oli jazz-musiikki.

Juhani Pallasmaa

Kirjoittaja on Martti Utriaisen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet