Muistot

Anneli Yrjänäinen 1943–2017

Filosofian maisteri, psykologi

Filosofian maisteri, psykologi Anneli Yrjänäinen kuoli lyhyen sairauden murtamana Helsingissä 10. tammikuuta 2017. Hän oli syntynyt 6. heinäkuuta 1943 Helsingissä.

Yrjänäinen ehti olla työhallinnon eri tehtävissä 34 vuotta, viimeksi toimistonjohtajana Espoon työvoimatoimistossa 1995–2007.

Hänen hoitaessa opiskeluaikana ammatinvalinnanohjaajan sijaisuuksia Yrjjänäinen kiinnostui organisaatio- ja työelämäpsykologiasta. Kun Vantaan työvoimatoimisto perustettiin vuonna 1974 hän aloitti siellä vastaavana ammatinvalinnanohjaajana.

Leskeksi jäätyään vuonna 1982 Yrjänäisen piti miettiä elämäntilanteensa uusiksi. Kahden pienen lapsen yksinhuoltajana hän joutui luopumaan suunnitelmistaan opiskella psykoterapiaa, koska se olisi vaatinut muun muassa intensiivistä osallistumista psykoterapiaan sekä omien asiakkaiden vastaanottoa iltaisin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vantaan työvoimatoimiston toimistonjohtajan paikka tuli sopivasti hakuun. Siitä jatkui hänen uransa työhallinnon eri toimipaikoissa.

Tunnusomaista Yrjänäisen johtamisessa oli suoruus, kannustus ja alaisten arvostaminen. Hän antoi alaisilleen vapauden tehdä työtänsä itsenäisesti. Hän kannusti aina alaisiaan opiskelemaan.

Henkilökunta ja työhallinnossa työskennelleet oppivat tuntemaan Yrjänäisen perusteellisesti työhönsä paneutuvana johtajana.

Niin oman toimiston kokouksiin kuin talon ulkopuolisiin työkokouksiinkin hän perehtyi etukäteen alleviivaamalla ja kommentoimalla asiakirjat.

Kysyipä häneltä mitä tahansa, hän mietti aina kysymystä tovin ja vastasi sitten hänelle tyypilliseen tapaan perusteellisesti ja analysoiden. Hänellä oli aivan ilmiömäinen keskittymiskyky ja maanläheinen huumorintaju.

Yrjänäinen oli myönteinen ja herkkävaistoinen. Hän piti aina henkilökuntansa puolta toimistonjohtajien työkokouksissa. Hän oli pomo parhaimmasta päästä.

Vaikka Yrjänäinen oli aina ollut hyvin työorientoitunut, niin lapset perheineen ja avomies olivat tärkeitä hänelle. Eläkkeellä ollessaan Yrjänäinen harrasti sauvakävelyä ja vesijuoksua. Aikaa kului myös neljän lastenlasten seurassa.

Hän vietti kesät avomiehensä Antin kanssa Keski-Suomessa kesämökillään, jossa hän hoiti puutarhaa, marjasti ja sienesti. Talvisin Anneli opiskeli saksaa ja englantia ja matkusteli perheenjäsentensä tai ystäviensä kanssa Euroopassa ja Amerikassa.

Jorma Pulkkinen

Päivi Pöntys

Kirjoittajat ovat Anneli Yrjänäisen entisiä työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet