Muistot

Jorma ”Titu” Tiittanen 1929–2017

Sarjakuvataiteilija

Sarjakuvataiteilija Jorma ”Titu” Tiittanen kuoli 5. helmikuuta 2017 pitkän sairauden jälkeen Espoossa. Hän oli syntynyt 29. lokakuuta 1929 Raudussa, Karjalassa.

Tiittasen taiteilijanimi Titu tuli tutuksi erityisesti Seuran lukijoille. Titun piirtämää, ajankohtaista Titulointia-sarjakuvaa julkaistiin Seurassa yhtäjaksoisesti yli 44 vuoden ajan (1965–2009).

Vain kerran Titun piirros jäi julkaisematta. Pääministeri Olof Palmen murhan 28. helmikuuta 1986 uutisointi siirsi myös valmiin piirroksen Seuran seuraavaan numeroon.

Tiittanen ehti työskennellä Seurassa kymmenen eri päätoimittajan kanssa. Hän laski tehneensä Seuraan yli 2 200 piirrosta. Seuran ohella Tiittasen piirtämä Herra Jalkanen ilahdutti lukijoita 1970–80-luvuilla Helsingissä ilmestyneessä Pääkaupunki-lehdessä. Hän ei ollut koskaan Seurassa päätoimessa, vaikka tuli tunnetuksi lehden palstoilta koko kansan Tituna.

Seuran päätoimittaja Olli Ohtomies vakuuttui aikoinaan Tiittasen kyvyistä, kun tämä kertoi olevansa Euroopan paras piirtäjä. Jälkikäteen Tiittanen totesi pilke silmäkulmassa vaatimattoman luonteensa tulleen jo silloin esiin, koska tosiasiassa hän piti itseään maailman parhaana piirtäjänä.

Tiittasen piirroksissa heijastui suomalaisen elämänmenon koko kirjo iloinen ja suruineen. Vuosikymmentenkin takaiset piirrokset ovat hämmästyttävän ajankohtaisia myös tänään. ”Ihmiset ovat samoja kuin ennenkin. Puheenaiheetkaan eivät ole miksikään muuttuneet”, hän puntaroi.

Tiittanen harmitteli ihmisten omahyväisyyttä ja itsekeskeisyyttä. Piirroksissaan hän oli aina pienen ihmisen puolella. Aiheita hän keräsi lehdistä, televisiosta ja ihmisiä tarkkailemalla.

Hän ryöpytti ajoittain voimakkaastikin byrokratiaa, herroja ja poliitikkoja, mutta niin hienotunteisesti ja letkeällä huumorilla ettei siitä kukaan loukkaantunut. Piirroksia leimasi elämänmyönteisyys ja positiivisuus.

Tiittanen työskenteli päätoimisesti mainosgraafikkona mainos- ja markkinointitehtävissä mm. Mainosyhtymässä, Mainoskartiossa, OKA-kahvin somistamossa ja 15 vuotta Philipsin mainososastolla.

Hän osoitti napakkaa sanan hallintaa heti ensimmäisessä tehtävässään mainosalalla. Hämeenlinnassa paikallisen maitokaupan ikkunaan Tiittanen laati lehmän kuvaan tekstin: ”Meiltä saatte maitoa, ilman lypsytaitoa”.

Lapsuusvuosien kotikaupunki Viipuri jätti Tiittaselle pysyvät jäljet. Hän halusi aina Viipurin käynnillään kavuta Viipurin linnan tornin huipulle ja herkistellä siellä muistoja.

Tiittanen toimitti alle kymmenvuotiaana Viipurissa kotitalonsa Pelikaanin asukaslehteä, johon piirsi sarjakuvaa Tshekan kynsissä. Tsheka oli 1917 bolshevikkien perustama salainen poliisi, KGB:n edeltäjä.

Tiittanen ehti käydä muutaman vuoden Viipurin klassista lyseota ennen pakkolähtöä 1944.

Tiittanen oli ahkera ja tunnollinen työntekijä. Hän oli synnynnäinen tarkkailija, joka tuntui poissaolevan näköisenä koko ajan kypsyttelevän aiheita mielessään. Hänen työfilosofiaansa kiteytyi pehmeitäkin arvoja. Hän kertoi kerran havainneensa, kuinka kovaa työntekoa seuraa yleensä myös parempi onni.

Titun piirroksista on julkaistu myös kolme kirjaa: Valitut vitsaukset, Kootut kuplat ja Hyvä Suomi.

Hannu Teider

Kirjoittaja on Jorma Tiittasen ystävä ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet