Muistot

Antti Ilmari Saartola 1932–2017

Kunnallisjohtaja

Antti Saartola syntyi Kemissä 16. heinäkuuta 1932 ja kuoli Seinäjoella 18. tammikuuta 2017.

Lukion jälkeen hän aloitti Helsingin yliopistossa lakiasioiden opiskelijana ja varatuomarin arvon hän sai 1961.

Kunnallismiehen ura alkoi Iisalmen maalaiskunnan kunnanjohtajana vuonna 1964.

Jo kahden vuoden kuluttua hänestä tuli Oulaisten kunnanjohtaja ja myöhemmin kauppalanjohtaja. Helsingissä sopimusvaltuuskunnan toimiston apulaisosastopäällikkönä hän työskenteli kaksi vuotta, kunnes siirtyi Kurikan kauppalanjohtajaksi 1972 ja sitten lakimuutoksen myötä kaupunginjohtajaksi 1977.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Saartola teki pitkän työuran kunnallisjohtajana. Hänen virkakautensa aikana oli suuria yhteiskunnallisia uudistuksia. Hän oli mukana voimakkaasti peruskoulu-uudistuksessa ja kansanterveystyön uudistuksessa.

Saartola johti ja kehitti kaupungin elinkeinoelämää ja uutta yrityskulttuuria.

Saartolalla oli mittava luottamustoimihistoria. Oulaisissa hän oli muun muassa sairaalan liittohallituksen puheenjohtaja ja ammattikoulun liittovaltuuston sekä seutukaavaliiton liittovaltuuston jäsen. Kurikassa hän oli muun muassa Jyllinkosken hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja sekä Etelä-Pohjanmaan Voiman hallituksen jäsen.

Sähkömarkkinoiden vapauduttua hän oli mukana, kun kaupungin osakkeenomistus turvattiin sähköntuotannossa ja -jakelussa.

Tunsimme Saartolan ehdottomana asiantuntijana. Hänellä oli aina perustellut mielipiteensä, jotka hän esitti selkeästi ja ymmärrettävästi.

Hän oli täsmällinen ja piti protokollasta kiinni. Jämäkästi hän esitti mielipiteensä ja oli uskollinen omalle mielipiteelleen, mutta samalla kunnioitti toisen osapuolen näkemyksiä.

Häneen sai aina luottaa. Saartola ei heilunut tuuliviirinä asioissaan, vaan puolusti jämerästi kantaansa ja piti laillisuudesta kiinni. Huumorintajuisena henkilönä hän osasi hienolla tavalla laukaista kiperiäkin tilanteita.

Mainiona tarinankertojana Antti sai suosiota osakseen. Värikkäisiin tarinoihin oli helppo eläytyä –Antti osasi ottaa kuulijansa. Vastuunkantajana hän aina puolusti alaisiaan ja oli heidän esityksiensä tukena. Saartola luki paljon kirjallisuutta, josta hän ehtymättömästi ammensi lainalaisuuksia ja taustoja asioille.

Pekka Vuorinen

Kirjoittaja on Antti Saartolan pitkäaikainen työkaveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet