Muistot

Richard Schickel 1933–2017

Elokuvakriitikko ja -historioitsija

Elokuvakriitikko ja -historioitsija Richard Schickel kuoli 18. helmikuuta 2017 Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Milwaukeessa 10. helmikuuta 1933.

Uransa aikana Schickel kirjoitti 37 kirjaa ja oli tekemässä 30:a dokumenttia, enimmäkseen tv:lle. Suurin osa niistä käsitteli elokuvaa. Hän kirjoitti säännöllisesti elokuvakritiikkiä Life-lehdelle vuodesta 1965 alkaen ja sen lopetettua Time-lehdelle vuoteen 2010 saakka.

Schickel arvioi nähneensä elämänsä aikana yli 22 000 elokuvaa. Niistä ensimmäinen oli Disney-animaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä vuonna 1938. Hän suoritti valtio-opin tutkinnon Wisconsinin yliopistossa vuonna 1955.

Schickel pyrki erittelemään Hollywood-elokuvan suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan vähän samaan tapaan kuin tarkkanäköisyydestään kuuluisa Pauline Kael, joka oli hieman vanhempaa amerikkalaista kriitikkosukupolvea.

Yksi Schickelin varhaisimmista kirjoista oli The Disney Ver­sion, joka ilmestyi 1968. Kirjan kriittinen asenne ei miellyttänyt Disney-studiota, joka kielsi käyttämästä siinä kuvia elokuvistaan ja henkilöistään.

Disneystä on sittemmin kirjoitettu hyllymetreittäin, mutta monet pitävät Schickelin kirjaa yhä yhtenä parhaista. Se on jäänyt elämään amerikkalaisen kulttuurihistorian klassikkona.

Monet Schickelin kirjoista olivat näyttelijöiden ja ohjaajien muotokuvia. Suomennettu on vain kaksi kirjaa Clint Eastwoodista.

Puoli vuosisataa kestäneen uransa lopulla Schickel ehti nähdä lehdistön alamäen. Loppuaikoinaan hän kirjoitti itsekin elokuvista Truthdig-uutissivustolle, joka erikoistuu yhteiskunnalliseen journalismiin.

Schickel ei arvostanut verkon blogeja, joita on noussut lehdistön kritiikki-instituution tilalle ja joissa kuka tahansa voi esittää mielipiteitään.

Vuonna 2007 hän kirjoitti Los Angeles Timesiin äkäisen kolumnin, jossa sanoi, että kritiikki ei ole demokraattista puuhastelua vaan asiantuntijoiden työtä, joka vaatii kurinalaista makua, laajaa ymmärrystä ja tietoa.

Harri Römpötti

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet