Muistot

Kari Pylkkänen 1944–2017

Professori

Professori Kari Pylkkänen kuoli Helsingissä 4. helmikuuta 2017 pitkään sairastettuaan. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Jyväskylässä 28. kesäkuuta 1944.

Pylkkänen valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1970, erikoistui psykiatriaan ja nuorisopsykiatriaan sekä valmistui psykoanalyytikoksi. Professorin arvonimen hän sai 2009.

Jo nuorena hän tarttui roh­keasti terveydenhuollon epäkohtiin. Opetusministeriön valistuskampanjan avulla hän toi yleisön tietoisuuteen huumeongelmien psykososiaaliset tekijät, mistä hänelle myönnettiin Valtion tiedonjulkistamispalkinto.

Toimittuaan Veikkolan parantolan ylilääkärinä ja Nikkilän sairaalan johtajana Pylkkänen siirtyi vuosiksi 1980–91 Lääkintöhallitukseen mielenterveystyön johtajaksi. Hän ryhtyi siirtämään suunnitelmallisesti psykiatriaa sairaaloista avohoitoon eurooppalaisittainkin ainutkertaisella tavalla. Hänen panoksensa valtakunnalliseen skitso­freniaprojektiin ja itsemurhien ehkäisyohjelmaan oli merkittävä, ja hän loi rakenteellisen mallin psykoterapeuttikoulutukselle Suomessa.

Kari Pylkkäsen suuri missio oli nuorten mielenterveys. Hänen johdollaan laadittiin suuntaviivat ensimmäisenä Euroopassa nuorisopsykiatrian palvelujärjestelmälle. Hänen kynästään syntyi iso joukko ehdotuksia ja raportteja nuorisopsykiatrian kehittämiseksi. ”Jos voimme tarjota hyviä mielenterveyspalveluja, autamme nuoria löytämään oman minuutensa.”

Siirryttyään Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön johtajapsykiatriksi (1996–2009) opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen saatavuus parani olennaisesti ja psykoterapeuttinen hoitokulttuuri vahvistui.

Pylkkänen työskenteli puheenjohtajana mm. Suomen psykiatriyhdistyksessä, Nuorisopsykiatrisessa yhdistyksessä ja Mielenterveysseurassa. Lääkäriliitossa hän oli hallituksen jäsen ja valtuuskunnan puheenjohtaja.

Isänmaa ja suomalaisuus olivat Pylkkäselle tärkeitä arvoja, mutta ammatillisesti hän oli kansainvälinen. Hän oli muun muassa Euroopan psykiatriliiton puheenjohtajana sekä Maailman psykiatriyhdistyksen hallituksessa. Erityisen tärkeäksi hän koki auttaa Viron psykiatrian kehitystä.

Toisten arvostaminen, loistava huumorintaju ja sitoutuminen olivat ominta Karia. Kun hänellä oli vastuu tilanteesta, voitiin luottaa siihen, että tehtävä tulee suoritetuksi.

Karin seurallisuus ja riimittelyn taito koettiin ystäväpiirin tapaamisissa ja harrastuksissa: tennis ja sittemmin skruuvi, jossa hän oli Suomen parhaita. Työn vastapainona oli Karhuniemen kesäpaikka Keuruulla. Kari Pylkkänen oli suurisydäminen ja lahjakas persoona.

Ilpo Lahti

Kirjoittaja on Kari Pylkkäsen ystävä ja kollega.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet