Muistot

Risto Venäläinen 1937–2017

Lääninylikomisario

Lääninylikomisario Risto Venäläinen kuoli vaikeaan sairauteen Mikkelissä 30. tammikuuta 2017. Hän oli 79-vuotias, syntynyt 21. heinäkuuta 1937 Anttolassa poliisin poikana.

Risto Venäläinen valmistui poliisiksi liikkuvan poliisin (LP) alokaskurssilta 1959. Hän sai ensituntuman poliisin kenttätyöhön LP:n pääosaston ja Helsingin poliisilaitoksen moottoripyöräpoliisiryhmässä, jonka pääasiallisena tehtävänä oli pääkaupunkiseudun liikennevalvonta.

Venäläinen suoritti poliisipäällystön virkatutkinnon 1975. Hän oli kannustava, alaisiaan ja työtovereitaan arvostava, huumorintajuinen esimies. Hänen kasvoistaan heijastuivat valo, huumori ja terävä äly.

Venäläinen siirtyi Helsingistä LP:n Mikkelin komennuskuntaan 1962. Hänet nimitettiin lääninkomisarioksi 1986 ja Mikkelin lääninylikomisarioksi muutamia vuosia myöhemmin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Poliisitarkastajan oikeana kätenä Venäläinen johti Mikkelin läänin poliisin kenttätoimintaa. Tehtävä oli vaativa, sillä poliisitoimi oli sopeutettava EU:n direktiiveihin Suomen liityttyä Euroopan Unioniin.

Risto Venäläiselle myönnettiin Suomen Leijonan Ansioristi vuonna 1987, ja hän sai myös Poliisin ansioristin.

Venäläinen solmi vuonna 1960 avioliiton pankkivirkailija Arja Suomelan kanssa. Liitosta syntyi kaksi lasta: poika ja tyttö. Poika Pekka jatkaa sukunsa perinteitä kolmannen polven poliisina. Aviopuolison lisäksi Ristolle olivat erittäin rakkaita lapset ja lastenlapset.

Anttolassa Saimaan saaressa sijaitseva perheen kesämökki Putka rakennettiin käytöstä poistetun Mikkelin nimismiespiirin poliisiputkan hirsistä. Ne oli valtio lahjoittanut Venäläisen isälle ylikonstaapeli Juho Venäläiselle tämän jäädessä eläkkeelle.

Kesän huipentuma oli juhannus Saimaan saaressa kesämökillä, jonne perhe ja lähisukulaiset kokoontuivat. Suomen siniristilippu nostettiin lippulaulun raikuessa salkoon aattoiltana kello 18.00, ja kokko sytytettiin kello 22.00.

Risto Venäläinen harrasti vapaa-aikanaan terveysliikuntaa ja kirjallisuutta. Hänen kiinnostuksensa yhtenä kohteena oli Suomen sotahistoria, erityisesti Risto Rytin ja marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin toiminta presidentteinä ja sodan johtajina.

Taito Taskinen

Kirjoittaja on Risto Venäläisen ystävä ja kurssikaveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet