Muistot

Heimo Susi 1930–2017

Kirjailija

Kirjailija Heimo Susi kuoli 20. helmikuuta Järvenpäässä. Hän oli syntynyt Viipurissa 17. tammikuuta 1930 ja oli kuollessaan 87-vuotias.

Susi oli koulutukseltaan val­tiotieteen kandidaatti ja teki pitkän uran työministeriössä. Hän työskenteli siellä 1958–93, viimeksi ennen eläkkeelle siirtymistään ylitarkastajana.

Ministeriössä hän tutki muun muassa suomalaisten ammattien muutosta ja kehitystä.

Toinen puoli identiteettiä oli Sudelle aina kirjoittaminen.

Jo 1968 draamatekstin Elämisen tekniikka palkitsivat sekä valtio että Suomen Kulttuuri­rahasto, ja 1960–80-luvuilla näytelmiä syntyi lisää. Susi kirjoitti myös kuunnelmia, musikaalin sekä sketsejä televisioon.

”On kiva, jos on menossa näytelmä ja jokin muu. Silloin suhtautuu kaikkiin asioihin intensiivisemmin kuin muulloin, seuraa kaikkea”, hän pohti 60-vuotishaastattelussaan 1990.

Kuusi vuotta myöhemmin, 66-vuotiaana, hän julkaisi myös esikoisromaanin Virkamatka.

Se ponkaisi heti Finlandia-palkintoehdokkaaksi.

Romaani kuvaa ironisesti ja karrikoiden ministeriön virkamiehen maakuntamatkailua. Työsuhdeauto on hänelle koti, sylimikro ainoa kuuntelija.

Romaanikirjailijana Sutta kiitettiin alusta asti suuresta ymmärryksestä, jota ikä ja kokemus olivat tuoneet mukanaan.

”Hauska ja syvällinen”, kriitikko Matti Rinne arvioi Virkamatkaa Ilta-Sanomissa.

Seuraava romaani Kentauri (2003) oli kuitenkin hyvin erilainen. Se oli ruotsalaisen Harry Martinsonin Aniara-klassikosta (1956) muistuttava tulevaisuusfantasia, jossa Maan asukkaita kuljetetaan avaruusaluksella kaukaiselle planeetalle uutta elämää aloittamaan.

Kentauri tuntuu ennustaneen monta nykyistä asiaa kertoessaan globaalista, medialla hallittavasta maailmasta, josta tuhannet maksukykyiset seikkailijat haluavat paeta.

Sen, samoin kuin viimeiseksi jääneen Sopimukseton tila -romaanin (2007), pohjaidea on pohtia ihmiselämän arvoja.

Miten luovia humanismin ja biologian välillä, miten elää mielekkäästi, ne kysyvät.

Suvi Ahola

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet