Muistot

Ilkka Ruska 1941–2017

Maanviljelysneuvos

Maanviljelysneuvos, agronomi Ilkka Ruska kuoli Salossa 2. helmikuuta 2017 75-vuotiaana. Hän syntyi 17. huhtikuuta 1941 Halikossa sukutilan vanhimmaksi pojaksi.

Ruska suoritti ylioppilastutkinnon vuonna 1960 ja valmistui agronomiksi 1968. Työura alkoi Maaseudun tulevaisuus -lehden toimittajana.

Kyky hahmottaa kokonaisuuksia saattoi olla peräisin tältä ajalta. Pakinoitsijan harrastus jäi myös elämään.

Vuonna 1970 Ruska siirtyi Maa- ja metsätalousministeriöön ministeri Nestori Kaasalaisen poliittiseksi avustajaksi. Tästä alkoi pitkä ura ministeriössä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän toimi eri ministerien poliittisena sihteerinä aina vuoteen 1977 asti. Ura eteni ylitarkastajaksi, toimistopäälliköksi ja vuonna 1993 maatalouspolitiikasta vastaavan osaston ylijohtajaksi, josta virasta hän jäi eläkkeelle 2007.

Ruska oli vuodesta 1983 keskeisenä virkamiehenä kehittämässä maatalouspolitiikkaa. Tehtävään kuului monien erilaisten näkemysten ja intressien ymmärtäminen ja yhteen sovittaminen.

Hänen roolinsa oli erityisen merkittävä sokerin, tärkkelysperunan ja öljykasvien tukijärjestelmien uudistamisessa.

Ruska oli johtokunnan jäsen Valtion viljavarastossa ja myöhemmin hallituksen puheenjohtaja Viljavarastosta kehitetyssä Avena Oy:ssä.

Hän oli valmistelevana virkamiehenä mukana EU-jäsenyysneuvotteluissa ja johti osastopäällikkönä Suomen maatalouslainsäädännön mukauttamista EU-lainsäädännön mukaiseksi.

Ruska johti laajaa EU-maatalousjaostoa, jonka tehtävänä on sovittaa yhteen eri ministeriöiden ja etujärjestöjen näkemykset Suomen kannaksi EU:n maatalouspoliittisiin kysymyksiin.

Hän johti puhetta myös maaseutupolitiikan yhteistyöryhmässä.

Ruska muistetaan isällisenä ja kuuntelevana johtajana, joka antoi kaikille mahdollisuuden tulla kuulluksi unohtamatta huumoria. Samoista piirteistä hänet muistavat myös lukuisat ystävät EU-maissa ja EU-komissiossa.

Hän katsoi EU-työn merkittäväksi Suomen ja suomalaisen maatalouden näkökulmasta.

Ruskan työpäivät venyivät pitkiksi. Niiden pituutta lisäsi päivittäinen työmatka Salon ja Helsingin välillä. Vaimo Pirjo, jonka kanssa yhteiselo alkoi jo lukiossa, hoiti kotia, lapsia ja omaa ammattiaan Salossa.

Ruskalle myönnettiin vuonna 2003 maanviljelysneuvoksen arvonimi. Hänellä oli kotikaupungissaan lukuisia yhteiskunnallisia luottamustoimia. Hän toimi Salon nuorkauppakamarissa ja rotareissa.

Ennen kaikkea hänet tunnettiin vankkumattomana urheilumiehenä. Hän toimi urheiluseura Salon palloilijoiden puheenjohtajana 1976–1986 ja sen jälkeen kunniapuheenjohtajana.

Ruska oli usein nähty vieras myös lastenlastensa pelikatsomoissa. Omaa kuntoaan hän piti yllä pelaamalla tennistä ja golfia.
Esko LindstedtMatti HannulaJarmo Vaittinen
Kirjoittajat ovat Ilkka Ruskan ystäviä ja entisiä työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet