Muistot

Vesa Kuusela 1946–2017

Dosentti

Tilastotieteen dosentti Vesa Kuusela kuoli vaikean sairauden murtamana Terhokodissa 12. tammikuuta 2017. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Rauman maalaiskunnassa 13. joulukuuta 1946.

Vesa Kuusela tunnetaan erityisesti julkaisu- ja opetustyöstään tilastografiikan alalla. Tilastokeskuksen työuransa aikana hän ennätti kouluttaa tilastografiikkaan kokonaisen tilastoalan sukupolven. Vuonna 2001 julkaistu Tilastografiikan perusteet on alan klassikko ja Kuuselan kuviot -artikkelisarja on käsite tilastomaailmassa.

Kuusela teki lukuisia opetusmatkoja ulkomaille. Kuuselan noin sata nimikettä käsittävä julkaisutuotanto kattaa eri tieteenalojen yhteisjulkaisujen lisäksi merkittäviä artikkeleita tietokoneavusteisen tiedonkeruun teknologiasta ja metodiikasta.

Kuuselaa askarrutti suorastaan intohimoisesti äärellisiä populaatioita koskevan tilastollisen päättelyn historiallinen kehityskaari. Pitkäjänteinen tutkimustyö huipentui väitöskirjaan Helsingin yliopistossa (2011).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lähtökohtana oli omaan tutkimukseen perustuva havainto, että alan kirjoitettu historia ei ollut kattava ja siinä oli virhetulkintoja.

Tavoitteena oli erityisesti ranskalaisen matemaatikon Pierre-Simon Laplacen (1749–1827) merkityksen osoittaminen äärellisten populaatioiden päättelyn perusteiden luojana. Tämän työn Kuusela teki elegantilla tavalla.

Vakiintuneiden käsitysten ja paradigmojen kyseenalaistaminen ja uusien ratkaisujen etsiminen kuvasti muutoinkin Kuuselan tutkijanluonnetta. Tämä ilmeni hänen urallaan Kansaneläkelaitoksen kuntoutustutkimuskeskuksen tutkijana ja sittemmin Tilastokeskuksen kehittämispäällikkönä.

Varhaisena esimerkkinä olkoon Åbo Akademin professori Leif Nordbergin ja Vesa Kuuselan Turussa 1982 järjestämä Suomen ensimmäinen otantaseminaari, pääluennoitsijana ruotsalaissyntyinen Montrealin yliopiston professori Carl-Erik Särndal, joka edusti uutta suuntausta alalla.

Tilastokeskuksessa Kuusela vastasi tietokoneavusteisen tiedonkeruujärjestelmän pystyttämisestä ja kehittämisestä. Hän oli aktiivinen kansainvälisessä tilastotoiminnassa, konsultoiden ja osallistuen alan kehittämishankkeisiin.

Kuusela oli idearikas ja tuottelias tilastotieteen tutkija, soveltaja ja opettaja. Hänen saavutuksiaan arvostetaan tilastotoimen ohella akateemisessa maailmassa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Vesa Kuusela oli innokas urheilumies harrastaen monia lajeja. Hän pelasi tennistä kilpatasolla. Jääkiekossa hän oli synnyinseutunsa Rauman Lukon vankkumaton kannattaja. Laskettelun parissa hiihtokeskuksessa hän aikoinaan tapasi tulevan puolisonsa. Avioliitosta syntyi kaksi lasta.

Seppo Laaksonen

Risto Lehtonen

Erkki Pentinmäki

Kirjoittajat ovat Vesa Kuuselan entisiä kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet