Muistot

Raili Kiukkonen 1929–2017

Toimistonhoitaja

Toimistonhoitaja Raili Kiukkonen kuoli Hyvinkäällä 4. helmikuuta 2017. Hän oli 87-vuotias, syntynyt 2. kesäkuuta 1929 Lapväärtissä.

Raili Kiukkonen vihittiin Keijo Kiukkosen kanssa juhannuksena 1947. He saivat neljä lasta, Pekka-Villen, Matti Juhanin, Marjon ja Martin, joista Matti Juhani menehtyi jäätyään auton alle kaksivuotiaana.

Tapahtuma varjosti Raili Kiukkosen elämää sen loppuun saakka.

Perhe sijoittui asumaan Hyvinkäälle 1948, josta muutettiin apulaisnimismiesisän työn perässä ensin Ulvilaan, sitten Kotkaan, Jyväskylään ja Kuopioon ja takaisin Hyvinkäälle vuonna 1965, jonne Keijo Kiukkonen avasi oman asianajotoimistonsa.

Raili Kiukkonen siirtyi perheenäidin tehtävän ohella hoitamaan toimiston konttoritöitä ja asiakassuhteita, alkuvuosina hän kävi jopa hoitamassa juttuja kihlakunnanoikeudessa.

Matkat taittuivat mieluiten pyöräillen, aina huoliteltuna, pitkissä punaisissa kynsissä ja sinivioletit hiukset ojennuksessa.

Kun asianajotoimisto siirtyi tytär Marjolle vuonna 1979, jatkoi Raili töitään toimistonhoitajana ja myös äänettömänä yhtiömiehenä. Hän jäi 1990 muutamaksi vuodeksi varhaiseläkkeelle ”tietokoneita pakoon”, mutta pian veri veti takaisin töihin. Viimeisen työpäivänsä hän teki vielä paria viikkoa ennen kuolemaansa 17. tammikuuta, jolloin hän järjesteli kirjanpitoaineistoa.

Kiukkonen oli lojaali, luotettava ja ylväs persoonallisuus, monitoiminainen, joka ymmärsi myös vähäosaisia ja tuli erinomaisesti toimeen elämänmurjomien mutta myös nuorempiensa kanssa.

Kaikki tehtävät hän hoiti esimerkillisen perusteellisesti ja oli kymmenet vuodet asianajoyhteisössämme rakastettu ja kunnioitettu työtoveri.

Kiukkonen palveli oikeuselämän lisäksi yhteiskuntaa myös luottamustehtävissä Hyvinkäällä mm. sosiaalilautakunnan jäsenenä ja kirkkovaltuustossa.

Raili matkusti perheen ja ystävättärien kanssa ulkomailla, oli innokas kuvataiteen ystävä ja säilytti myös lukuharrastuksensa loppuun saakka. Oman perheen hyvinvointi oli hänelle elämän pääasia.

Hän oli lämmin, sitkeä ja suorasanainen perheensä voimahahmo, joka oli myös uskollinen ja huumorintajuinen ystävä.

Marjo Kiukkonen

Mikko Salo


Kirjoittajat ovat Raili Kiukkosen tytär ja työkaveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet