Muistot

Xavier Melgarejo Draper 1963–2017

Kasvatustieteen tohtori

Katalonialainen pedagogi ja suomalaisen koulujärjestelmän asiantuntija, tohtori Xavier Melgarejo Draper kuoli 20. helmikuuta kotikaupungissaan Barcelonassa.

Hän oli syntynyt 17. toukokuuta 1963 Barcelonassa.

Katalonialainen Melgarejo oli psykologian maisteri ja kasvatustieteen tohtori.

Hän väitteli tohtoriksi Suomen opettajakoulutuksesta ja teki sen jälkeen Suomen opetusjärjestelmää tunnetuksi Espanjassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla.

Melgarejo toimi barcelonalaisen peruskoulun Colegio Claretin opettajana vuodesta 1987 ja rehtorina vuosina 2003–13 sekä rehtorien kouluttajana Kataloniassa. Hän oli Katalonian itsehallintoalueen opetushallituksen jäsen ja peruskouluopetuksen laatua arvioivan instituutin erityisasiantuntija. Melgarejon teos! Gracias, Finlandia! (Kiitos, Suomi) lienee tunnetuin Suomen koulujärjestelmää espanjaksi esittelevä teos.

Melgarejosta tuli kotimaassaan ja sen ulkopuolella Suomen koulutusjärjestelmän ponteva puolestapuhuja.

Hän esiintyi julkisuudessa, kongresseissa ja seminaareissa vedoten espanjalaisen yhteiskunnan, koulujen ja perheiden sitoutumiseksi pitkäjänteiseen opetussuunnitelmaan Pisa-tulosten ykkösmaaksi nousseen Suomen mallin mukaan. Espanjalaisia opettajia hän arvosti suuresti nostaen koulutuksen yhteiskuntien kehityksen peruskiveksi.

Melgarejo oli suuri Suomen ystävä. Hänen työnsä avasi tärkeitä ovia Suomen koulutusviennille. Päättäväisestä työstään Suomen hyväksi suurlähettiläs Roberto Tanzi-Albi luovutti hänelle Suomen myöntämän Valkoisen Ruusun ritarikunnan ritarimerkin Madridissa 31. lokakuuta 2015.

Vain kuukausi ennen kuolemaansa Melgarejo esitelmöi suomalaisesta koulusta Kataloniassa, kunnes sinnikäs taistelu syöpää vastaan päättyi. Suomalaisille opettajille Xavier sanoisi: olkaa ylpeitä ammatistanne, te olette maailman parhaita. Missään tilanteessa hän ei väsynyt kannustamaan oppilaita ja opettajien ammattikuntaa.

Perhe oli Xavierille kaikki kaikessa. Hän oli luja ja lempeä isä sekä rakastava puoliso. Syvimmän jäljen ihmisiin jätti Xavierin ammatillisen taitojen ohella maestron harvinaislaatuinen hehkuva persoona. Hän kantoi puhdassydämisyyden ja lähimmäisenrakkauden valoa siellä missä kulki.

Xavierin hämmästyttävä nöyryys elämän ja kuoleman suuruuden edessä jää oppina meihin jokaiseen, joilla oli onni tuntea hänet.

Auli Leskinen

Kirjoittaja on Xavier Melgarejo Draperin ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet