Muistot

Else Tanttu 1921–2016

Logonomi

Lausuntataiteilija, logonomi Else Tanttu (o.s. Järvenpää) kuoli Helsingissä 95 vuoden ikäisenä 27. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Hausjärvellä 13. syyskuuta 1921.

Tultuaan ylioppilaaksi Forssan yhteiskoulusta vuonna 1940 Else Tanttu aloitti suomen kielen, kotimaisen kirjallisuuden ja kansanrunouden opinnot Helsingin yliopistossa. Samalla käynnistyivät myös lausunnan ja puhetekniikan opinnot.

Avioliitto Mauri Tantun kanssa vuonna 1944 sekä tyttäret Marja, Pirjo ja Raija pitivät perheenäidin kiireisenä, kunnes 1950-luvun alku toi jälleen mukanaan opinnot niin Suomen Puheopistossa kuin opettaja­korkeakoulussakin.

Ensilausuntailtansa Else Tanttu piti 1955. Ohjelmassa ovat jo selvästi nähtävissä hänen alkavan lausujauransa keskeiset kiintopisteet: kansanruno ja Aaro Hellaakoski – Maria Jotunia, P. Mustapäätä ja aikalaislyyrikoita unohtamatta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Runon sisäisen rytmin tavoittaminen oli Tantulle keskeistä, sen sijaan ylenpalttinen patetia, teennäisyys ja riimin rallattaminen saivat häneltä topakkaa kyytiä, kertovat äitinsä lausuntaopissa olleet tyttäret Marja Mannaberg ja Raija Timgren.

Pedagogina ja ohjaajana Tantulle keskeinen esikuva oli analyyttisyydestään ja tarkkuudestaan tunnettu Kaarlo Marjanen, jonka jälkeenjääneistä papereista hän myöhemmin toimitti teoksen Puheilmaisusta taitona ja taiteena.

Opetustyö oli oman lausujan uran ohella keskeinen osa Else Tantun mittavaa elämäntyötä suomalaisen puhekulttuurin hyväksi. Siihen kuului niin puheilmaisun ja lausunnan luento-opetusta kuin käytännön harjoitus- ja ohjaustyötäkin monissa korkeakouluissa, opistoissa ja oppikouluissa.

Tanttu toimi Suomen Puheopiston korkeakoululinjan opettajana 1970–1980.

Else Tantun panos oli keskeinen, kun hän yhdessä Annikki Yrjänäisen ja Yrjö Larkovirran kanssa oli 1970-luvun puolivälissä suunnittelemassa ja käynnistämässä Suomen Lausujain Liiton kesäkurssitoimintaa. Vuonna 1975 Sääksmäen Päivölässä alkaneet kurssit vakiintuivat jokavuotisiksi, ja Suolahdessa sekä Kajaanissa ovat sittemmin saaneet oppia ja elämyksiä jo tuhannet alan ammattilaiset ja harrastajat.

Me ystävät ja kollegat opimme tuntemaan Elsen analyyttisenä, vaativana ja tarkkana, mutta toisaalta hyvin huumorintajuisena taiteilijana, joka oli valmis haasteisiin tilaisuuden tarjoutuessa.

Sellaisena voidaan pitää vuonna 1978 ensiesitettyä Lausujain Liiton Maria Jotuni -ohjelmaa, jossa kirjailijan monologeja ja aforismeja tulkitsivat Tantun lisäksi Ritva Koivunen, Tuula Meriluoto, Eilakaija Sippo, Elina Ström ja Aino-Maija Tikkanen.

Ohjaajaksi oli saatu lausuntataiteeseen usein kriittisesti suhtautunut Jukka Kajava, ja esityspaikkakin oli poikkeuksellinen: Ateneumin taide­museon portaikko.

Else Tantulle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1982. Suomen Lausujain Liiton kunnia­jäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 1992.

Iiro Kajas

Eilakaija Sippo

Kirjoittajat ovat Else Tantun pitkäaikaisia ystäviä ja lausujakollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet