Muistot

Eija Bastman 1945–2017

Toimittaja

Toimittaja ja tv-ohjaaja Eija Bastman-Parkkinen kuoli syöpään 71-vuotiaana 6. maaliskuuta 2017 Helsingissä, jossa oli syntynyt 16. toukokuuta 1945.

Eija Bastman oli suora, avoin, hauska ja rohkea. Hän ei voinut sietää teennäisyyttä ja puhui siksi kuolemastakin suoraan. ”Näin tässä sitten kävi, ikävä juttu. Mutta c’est la vie”, hän totesi, kun syöpä alkoi edetä.

Eija Bastman tuli MTV:hen parikymppisenä ja lähti 45 vuotta myöhemmin MTV:n pitkäaikaisimpana työntekijänä syksyllä 2010. Tarkoitus oli olla vain muutama kuukausi Pöllölaaksossa, mutta valtiotieteen opinnot saivat jäädä, kun sen aikainen värikäs ja energinen kulttuuritalo imaisi mukaansa.

Bastman eteni kuvaussihteeristä tv-ohjaajaksi tehden niin dokumentteja, teatteria kuin viihdettäkin. Kun Maikkaria myllättiin 1980-luvulla, fiktion tekijät siirrettiin faktan puolelle, uutis- ja ajankohtaistoimitukseen. Monelle se oli ylittämätön paikka, mutta Bastman lähti uteliaana kohti uutta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän oli ensin ohjaajana, sitten kotimaan toimituksen päällikkönä ja uutispäällikkönä ennen lopullista pestiään kulttuuritoimituksen esimiehenä ja kulttuuritoimittajana.

Kulttuuritoimitus oli Bastmanille mieluisa paikka, olihan hän sivistynyt, humaani ja avarakatseinen ihminen, joka harrasti ja ymmärsi taidetta ja matkusti intohimoisesti ympäri maailmaa. Toisaalta hän oli sopivasti räväkkä ja boheemi puujalkavitsien kuningatar.

Bastmanille oli samantekevää, oliko vastapuolella akateemikko vai duunari, ja hän osasi vilpittömästi iloita muiden onnesta ja onnistumisista. Hän oli suurten linjojen suuri persoonallisuus, joka uskalsi tuoda uutta näkökulmaa uutismaailmaan.

Nuorena Eija Bastman oli naimisissa elokuvatutkija Lauri Tykkyläisen kanssa. Toinen avio­liitto runoilija Pekka Parkkisen kanssa toi Eijalle hänen elämänsä tärkeimmän asian, Joona-tyttären, jonka kahden pojan kasvua koulutielle Eija olisi mielellään vielä seurannut.

”Lähden etujoukoissa tsekkaamaan mestoja”, Eija sanoi, kun kuolema oli enää muutaman vuorokauden päässä.

Tyypillistä Eijaa.

Terhi Hyvärinen

Minna Karila

Pekka Niemiaho

Kirjoittajat ovat Eija Bastman-Parkkisen ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet