Muistot

Kalevi ”Häkä” Häkkinen 1928-2017

Nopeuslaskija

Nopeuslaskun entinen ME-mies Kalevi ”Häkä” Häkkinen on kuollut. Hän menehtyi pitkälliseen sairauteen palvelutalossa kotikunnassaan Hankasalmella viime tiistaina 21. maaliskuuta 2017. Häkkinen oli syntynyt 12. maaliskuuta 1928. Hän oli kuollessaan 89-vuotias.

Häkkisen elämä ja ura ovat vertaansa vailla. Hän oli nopeuslaskun uranuurtaja koko maailmassa ja toi lajin Suomeen. Hänen oma nopeuslaskuennätyksensä oli 205,011 km/t, jonka hän laski 60-vuotiaana Les Arcsissa Ranskassa.

Häkkinen edusti Suomea Cortinan talviolympialaisissa 1956 ja oli 11. alppiyhdistetyssä. Häntä ei valittu vuoden 1960 talviolympialaisiin, vaikka Häkkinen oli omien sanojensa mukaan elämänsä kunnossa.

Vuonna 1992 hän oli esilaskijana Albertvillen talviolympialaisissa, jossa nopeuslasku oli näytöslajina.

Muutkin suksilajit olivat hänelle tuttuja: syöksylasku, pujottelu, mäkihyppy, hiihto ja suurpujottelu. Nopeuslaskun hän lopetti Sallassa pidetyissä MM-kilpailuissa 75-vuotiaana. Lisäksi hän harrasti muun muassa seiväshyppyä, ralliautoilua ja suunnistusta.

Häkkinen tuli tunnetuksi myös siitä, että harjoitteli nopeuslaskun laskuasentoa ralliauton katolla.

Häkkiselle sattui uransa aikana lukuisia onnettomuuksia. Esimerkiksi vuonna 1958 hän kaatui vakavasti syöksylaskussa Chilessä. Häkkinen oli sairaalassa kuukausia. ”Oli suuri ihme, etten kuollut tai halvaantunut. Minulle ei myöskään jäänyt pysyviä vammoja”, hän muisteli Häkkinen sanoi HS:n haastattelussa jouluaattona 2013

Vuonna 2013 hän sai Urheilugaalassa Elämänura-palkinnon. Juhlayleisö osoitti hänelle seisaaltaan kunniaa.

Hankasalmen Häkärinteet on nimetty hänen mukaansa. Häkkinen toimi urallaan nuorisotyössä päihteitä ja dopingia vastaan. Häkkisen mielilauseena oli ”Mitään en jättäisi elämässäni tekemättä”.

Ari Pusa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet