Muistot

Armas Pönkä 1926–2017

Opetusneuvos

Opetusneuvos Armas Pönkä kuoli Helsingissä 10. helmikuuta 2017 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Porvoossa 31. tammikuuta 1926.

Pöngän sukujuuret johtavat Etelä-Pohjanmaalle, jossa hän suoritti elämäntyönsäkin.

Tultuaan ylioppilaaksi Kauhajoen yhteislyseosta Pönkä suuntasi opintonsa opetusalalle.

Hän suoritti Jyväskylässä kansakoulunopettajan tutkinnon ja vuotta myöhemmin vuonna 1950 kasvatustieteiden kandidaatin tutkinnon.

Työn ohessa Pönkä jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa ja kauppakorkeakoulussa suorit­taen myös tutkinnot oppilaitosten lainsäädännöstä. Tällä tavoin hän saavutti laajan pätevyyden koulutussektorin eri hallinto- ja opetustehtäviin.

Hankittuaan työkokemusta mm. opettajana, koulupsykologina, kansakoulujen ja myöhemmin kauppaopetuksenkin tarkastajana Pönkä hakeutui vastaperustetun Seinäjoen kauppaoppilaitoksen palvelukseen. Vakinaiseksi rehtoriksi hänet nimitettiin vuonna 1956.

Työsarka jatkui keskeytyksettä eläkkeelle siirtymiseen, vuoteen 1989, asti.

Pöngän panos Seinäjoen kauppaoppilaitoksen kehittämiseksi yhdeksi Suomen suurimmista alan oppilaitoksissa on ollut ratkaisevaa.

Hänen aikanaan oppilaitos laajentui ja monipuolistui no­peasti. Laajaan linjajakoon kuului mm. kirjastolinja ensimmäisenä maassamme. Pöngän aikana Seinäjoen kauppaoppilaitos koulutti yli 10 000 eteläpohjalaista nuorta.

Päätyönsä lisäksi Pönkä osallistui keskiasteen koulutuksen uudistamiseen, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen hallintoon sekä erilaisiin kunnallisiin, seurakunnallisiin ja maakunnallisiin luottamustoimiin.

Hän myös harjoitti vaimonsa Aino Pöngän kanssa yksityistä liiketoimintaa taidealalla.

Ansioistaan Pöngälle myönnettiin lukuisia ansio- ja kunniamerkkejä eri aloilta sekä opetusneuvoksen arvonimi vuonna 1985.

Hänet muistetaan lämpimänä isänä ja isoisänä sekä vakavamielisenä isänmaan ystävänä.

Ville Pönkä

Kirjoittaja on Armas Pöngän pojanpoika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet