Muistot

Raimo Sakari Wallin 1933–2017

Opettaja

Peruskoulunopettaja Raimo S. Wallin kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 2. tammikuuta 2017 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Helsingissä 3. lokakuuta 1933.

Wallin aloitti opiskelun ensin lääketieteellisessä tiedekunnassa, mutta siirtyi Helsingin opettajakorkeakouluun ja valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1956. Ammatti piti saada no­peasti, sillä oma perhe oli jo perustettu.

Wallin sai 1960 opettajan paikan Harvialasta. Vuorentaan koulun johtajaopettajana hän aloitti vuonna 1966. Sieltä hän siirtyi Helsinkiin Käpylän kouluun 1970-luvun alussa ja oli siellä eläkeikään asti.

Opettajan työn ohella kirjoittamisesta muodostui tärkeä elämäntyö. Wallinin kotona luettiin paljon, ja se malli siirtyi eteenpäin perheessä. Hän kirjoitti romaaneja, novelleja, runoja, näytelmiä ja oppikirjoja. Yksi merkittävä työ oli elämänkatsomustiedon oppikirjojen tekeminen alakouluun eri luokille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Wallinille oli tärkeää ajatuksen vapaus. Hän perehtyi erityisesti Larin-Kyöstin ja Runebergin tuotantoon. Hän esitti myös Larin-Kyöstin tekstejä ja lauloi niitä. Lisäksi hän oli mukana tekemässä koululaisille Kansan­runo-Kalevala -käyttöopasta.

Hän perusti vuonna 1981 oman kustannusyhtiön Sokratesin, ja osa hänen tuotannostaan julkaistiin sitä kautta.

Tennistä Wallin pelasi nuoruudesta saakka ihan viime vuosiin asti nelinpelinä. Hän valmensi HJK:n A-junioreita Suomen mestariksi. Hän valokuvasi paljon myös perheensä arkirealismia ja kehitti valokuvat itse. Hän aloitti laulunopiskelun opiskeluaikana opettajakorkeakoulussa, opetteli soittamaan myös pianoa ja kitaraa, ja esiintyi myös joskus laulajana.

Wallin oli Kanta-Hämeen Kirjailijayhdistys Vana-66 ry:n alkuvaiheessa aktiivisesti mukana. Hän oli Vana-66:n puheenjohtajana vuosina 1968–72. Hänen perustamansa teatteriryhmä Exitus esitti vanalaisten kirjoittamia tekstejä eri paikkakunnilla.

Wallin kirjoitti Hämeenlinnassa myös teatteriarvosteluja. Hän oli monipuolisesti lahjakas, vahvasti vaikuttava ihminen.

Anita Wallin

Kirjoittaja on Raimo S. Wallinin miniä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet