Muistot

Seppo Juvonen 1949–2017

Poliisitarkastaja

Poliisitarkastaja Seppo Juvonen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 25. helmikuuta 2017 Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 5. helmikuuta 1949 Kesälahdella Pohjois-Karjalassa.

Juvonen valmistui poliisiksi 1970. Hän aloitti työnsä Imatran nimismiespiirissä ja siirtyi myöhemmin Parikkalan nimismiespiiriin ylikonstaapeliksi.

Poliisipäällystötutkinnon Juvonen suoritti vuonna 1980, minkä jälkeen jäi Poliisiopistoon poliisitaktiikan assistentiksi. Sieltä hän siirtyi kesällä 1981 sisäasianministeriön poliisiosaston tiedotussihteeriksi. Tämän jälkeen hän työskenteli Uudenmaan lääninhallituksessa lääninkomisariona.

Sisäasiainministeriön poliisiosaston ylikomisarion virkaan Juvonen nimitettiin keväällä 1992. Organisaatiouudistuksessa vuonna 2010 poliisiosastosta muodostettiin Poliisihallitus, jossa Juvonen jatkoi poliisitarkastajan virassa eläkkeelle siirtymiseensä saakka lokakuun loppuun 2012.

Juvonen suoritti useita alan kursseja, joista mainittakoon johtamistaidon kurssi, poliisipäällikkökurssi, turvallisuusjohdon koulutusohjelma ja Pelastusopiston johtamiskurssi. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin hän suoritti 1999. Sotilasarvoltaan Juvonen oli reservin majuri.

Valvonta- ja hälytystoiminnan vastuualueella Seppo Juvosen vastuulle kuului kenttätoiminnan ohella useita poliisin erityistoimintoja, kuten joukkojen hallinta sekä valtiovierailuiden ja valtion VIP-tilaisuuksien turvajärjestelyt.

Hän työskenteli myös useissa merkittävissä valtakunnallisissa neuvottelukunnissa ja työryhmissä. Juvonen toimi päätyönsä ohella myös Veikkaus-pelien, kuten Lotto-arvonnan virallisena valvojana lähes 30 vuotta.

Juvonen oli pidetty ja huumorintajuinen työtoveri, joka piti niin asiat kuin työskentely-ympäristönsä erinomaisessa järjestyksessä. Nuoremmille työkavereilleen hän oli esikuvana ja aina tarvittaessa tukena. Juvonen tiesi kokemuksensa perusteella asioiden valmisteluiden taustat ja menettelytavat erittäin pitkältä ajalta taaksepäin.

Juvosen tiedot ja neuvot olivat usein korvaamattomia poliisin ylijohdon kokemukseltaan nuoremmalle henkilöstölle, virka-asemasta riippumatta.

Perheen Juvonen perusti 1970-luvulla Pirkko-vaimonsa kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta – kaksi tyttöä ja poika, joka jatkaa isänsä perinnettä poliisina. Viisi lastenlasta oli Sepolle kaikki kaikessa.

Omien lasten ollessa pieniä perhe lomaili etelän lomakohteissa. Myöhemmin Pirkko ja Seppo räätälöivät heille mieluisia kaukomatkoja muun muassa Kiinaan, Kuubaan, Venezuelaan, Intiaan, Thaimaahan, Indonesiaan sekä Keniaan.

Vapaa-aikaansa ja eläkepäi­viään Juvonen vietti mieluiten Kesälahden kotipaikalla, jossa hänen kotitalonsa edelleen sijaitsee, sekä luonnon helmassa vaimon lapsuusmaisemissa Korpilahden mökillä. Mökeillään hän toteutti erilaisia pieniä rakennusprojekteja sekä pihan- ja metsänhoitotöitä.

Hannu Hannula

Mikko Juvonen


Kirjoittajat ovat Seppo Juvosen työkaveri ja ystävä sekä hänen poikansa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet