Muistot

Pertti Koivisto 1937–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Pertti Koivisto kuoli nukkuessaan 10. helmikuuta 2017 kotonaan Helsingissä. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Punkalaitumella 11. syyskuuta 1937.

Munkkiniemen koulusta 1957 valmistunut Koivisto aloitti samana vuonna opiskelun Teknillisessä korkeakoulussa konetekniikan osastolla ja valmistui sen konstruktiotekniseltä linjalta vuoden 1965 alussa.

Erityinen kiinnostus konepajatekniikkaan sai Koiviston hakeutumaan jo valmistumisensa aikoihin Oy Sisu Auto Ab:n palvelukseen Helsinkiin, sen tuotekehitysosastolle. Akselistojen valmistus ja tuotekehitys olivat Sisun Helsingin tehtaan keskeinen osa, ja Koivisto ohjautui pian akselistojen suunnitteluun. Hänen konstruktiivisia valmiuksiaan tarvittiin myös kuorma-autojen kehityksessä, joten hän toimi niiden pääsuunnittelijana pääosan 1970-lukua.

Vuosina 1980–1983 Koivisto oli linja-autojen pääsuunnittelijana Bombardier yhtiössä Shannonissa, Irlannissa. Tehtävänä oli suunnitella Irlannin kansalliselle liikenneyhtiölle uudet kaksikerroksiset linja-autot. Sieltä hän palasi Sisulle paljon yleismaailmallista kokemusta saaneena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun Sisu-akselistojen valmistus siirrettiin Helsingistä Hämeenlinnaan ja sittemmin erotettiin erilliseksi yhtiöksi (Sisu Akselit Oy), Koivisto nimitettiin aluksi suunnittelupäälliköksi 1984.

Kun raskaiden maantieajoneuvojen kokonaispainot olivat sekä Suomessa että yleismaailmallisesti nopeassa kasvussa, Sisun akselistojen maine avasi mahdollisuudet vientiin, jolloin Koiviston vastuualueeseen lisättiin myös markkinointi.

Viimeiset vuotensa ennen eläkkeelle siirtymistään Koivisto keskittyi järeimpien Sisu-akselistojen myyntiin maailmalle, eritoten Pohjois-Amerikkaan.

Koivisto muistetaan rauhallisuudesta ja pitkäpinnaisuudesta. Eräs Koiviston ohje sopisi neuvoksi jopa nykyhallitukselle tai länsimetrojohtajille: ”Aikatauluja tärkeämpää on työsi laatu. Vuoden kuluttua kukaan ei muista, oliko projektisi myöhässä kuukauden tai kaksi, mutta jos suunnittelet huonon tuotteen, saat siitä negatiivista palautetta koko sen elinkaaren ajan.”

Ulkomaan työharjoittelun aikana vuonna 1961, Leicesterissä Englannissa, Koivisto tapasi ­irlantilaisen Christinen, ja he avioituivat 1965. Heillä on neljä lasta ja 10 lastenlasta.

Musiikki, perhe ja irlantilaisuus olivat Pappalle merkittäviä asioita. Niin lapsenlapset kuin Erin-tyttären musiikkiura olivat hänelle tärkeitä viime vuosikymmeninä.

Perhe ja lukuisat ystävät jäävät kaipaamaan ­bluespianon sointuja Vartiokylän talon kellarin pubista.

Antero Koivisto

Veli Vallinoja

Urho Selkälä

Kirjoittajat ovat Pertti Koiviston poika sekä ystäviä ja entisiä ­kollegoita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet