Muistot

Aino Savolainen 1924–2017

Diplomi-insinööri

 

Diplomi-insinööri Aino Savolainen kuoli 4. tammikuuta 2017. Hän oli syntynyt Kuusankosken Keltin kylässä 10. toukokuuta 1924.

Savolainen oli päättänyt ryhtyä maanmittariksi jo koulutyttönä. Valmistuttuaan Kouvolan lyseosta ylioppilaaksi 1942 hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa maanmittausosaston geodesian opintosuunnalla ja valmistui diplomi-insinööriksi 1946. Lottana Savolainen oli Kuusankoskella sairaala-apulaisena kunnes pääsi rintamalle. Kesällä 1944 hän oli mittausharjoittelijana Äänislinnassa, mistä joutui siirtymään kartoitusosaston mukana Kuopioon.

Savolainen oli matemaattisesti lahjakas ja toimi opiskellessaan deskriptiivisen geometrian ja sovelletun matematiikan assistenttina. Diplomityönsä hän teki Topografikunnassa tutkien ns. suomalaisen ilmakolmiointimenetelmän tarkkuutta.

Aino Savolaisesta tuli puolustusministerin erikoisluvalla Topografikunnan ilmakuvaosaston stereoinsinööri. Esimiehenä oli insinöörieverstiluutnantti Löfström, joka kannusti opiskelemaan, ja Savolainen osallistuikin kansainvälisille fotogrammetrian kursseille Zürichissä 1949, Delftissä 1953 ja Münchenissä 1954. Suomen Fotogrammetrisen Seuran sihteerinä hän toimi 1953–1955 ja edisti aktiivisesti tutkijoiden toimintaa kotimaassa ollen mukana luomassa kansainvälistä bibliografiakortistoa. Kansainvälisen seuran opetuskomission sihteerinä hän toimi 1960–1964.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Fotogrammetrian kansainvälinen tutkimustoiminta laajeni Suomessa, kun teknilliseen korkeakouluun perustettiin fotogrammetrian professuuri. Professori R. S. Halonen palkkasi osapäiväiseksi assistentiksi Aino Savolaisen. Laboratorioinsinööriksi Savolainen nimitettiin 1966. Omassa tutkimustyössään hän kehitti erityisesti fotogrammetristen kartoituslaitteiden kalibrointimenetelmiä, ja toimi ­aiheen erikoisopettajana eläkkeelle jäämiseensä saakka 1988.

Kun Suomi sai vuonna 1976 järjestettäväkseen fotogrammetrian kansainvälisen kongressin, Savolainen toimi sen sihteeristön puheenjohtajana. Kansainvälisen Fotogrammetrian Seuran johtokuntaan Savolainen kuului 1976–1980. Kioton kongressissa 1988 Savolainen nimitettiin seuran kunniajäseneksi, toistaiseksi ainoana naispuolisena jäsenenä.

Kansainvälisesti arvostetun tutkijanuran ohessa Aino Savolaisella oli perhe. Anestesio­logiaan erikoistuneen lääkärimiehensä kanssa Savolaisella oli viisi lasta. Kun Päiviö Savolainen opiskeli Kööpenhaminassa, Aino oli mukana, samoin 1950-luvulla Turussa. ”Turun aika oli mukavaa, kun lapset olivat pieniä, silloin sai olla kotona lapsia hoitamassa”, Savolainen sanoi. Helsinkiin Savolaiset muuttivat vuonna 1960.

Aino Savolainen onnistui sovittamaan yhteen työnsä ja perheensä. ”En muista olleeni tästä stressaantunut, kotona pikemminkin kannustettiin.”

Henrik Haggrén

Outi Savolainen


Kirjoittajat ovat Aino Savolaisen oppilas ja kollega sekä tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • insinööri