Muistot

Osmo Pitkänen 1929-2017

Opettaja

Opettaja Osmo Pitkänen kuoli 28. maaliskuuta 2017 Kotkassa. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Kotkassa 25. toukokuuta 1929.

Pitkäsen isä Arto Pitkänen oli merimies ja metsäteollisuus­yhtiön työntekijä ja äiti Emma (os. Wiisas) oli ompelijatar. Pitkänen valmistui ylioppilaaksi Kotkan lyseosta vuonna 1948 ja opettajaksi Helsingissä vuonna 1952. Hän avioitui Lahdesta kotoisin olevan opettajan ja kirjailijan Kyllikki Pitkäsen kanssa vuonna 1955.

Osmo ja Kyllikki Pitkänen saivat kaksi poikaa ja yhden tyttären. Lapsenlapsia pariskunnalla on 12 ja lapsenlapsenlapsia kahdeksan.

Pitkänen tunnetaan aikaansaavasta urastaan opettajana useissa kotkalaisissa opinahjoissa sekä kaupungin musiikkiluokkien perustajana Toivo Pekkasen koulussa.

Opettajan ura alkoi Hietasen kansakoulussa. Sittemmin hän työskenteli Kotkan tyttölyseossa ja Haukkavuoren koulussa. Pitkänen eläköityi lopulta pitkältä uraltaan arvostettuna ja pidettynä musiikkiluokan opettajana Toivo Pekkasen koulusta vuonna 1988.

Eläkkeelle jäädessään Pitkänen totesi: ”Kaikille meille on suotu laulun lahja ja kyky löytää tie hyvän musiikin äärelle, kunhan vain saamme siihen mahdollisuuden ja ohjausta”.

Pitkänen oli hyvin omistautunut työlleen musiikin ja lasten parissa. Hän taisi itse viulun, ­pianon, huuliharpun ja nokkahuilun soiton. Eläkkeellä Pitkänen toimi viulistina kotkalaisessa Metsolan aikamiespoikien orkesterissa.

Opetustyönsä ohella ja sen jälkeen Pitkänen sävelsi paljon. Yksi merkittävimpiä teoksia on Ruotsinsalmi-aiheinen pienoiskantaatti, jonka tekstin aihe on hänen vaimonsa käsialaa.

Pitkänen vietti lapsuudestaan asti runsaasti aikaa Suomenlahdella Tammion saarella, josta hänen sukunsakin on kotoisin. Hän oli sukunsa ensimmäisen polven kaupunkilainen. Pitkänen oli harjaantunut luonnossa kulkija. Hän tunsi lintuja ja osasi matkia niiden ääniä. Hän sienesti, marjasti ja oli taitava kalastaja.

Pitkänen oli luonteeltaan rauhallinen, tyyni ja kohtelias herrasmies. Hän keräili postimerkkejä, maalasi tauluja, piirsi sekä kuvasi perheensä arkea kaitafilmikameralla.

Hän matkusti perheineen ympäri Eurooppaa ja opiskeli useita kieliä.

Nea Alanen

Kirjoittaja on Osmo Pitkäsen lapsenlapsi.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet