Muistot

Armas Hursti 1934–2017

Taidemaalari, graafikko

Taidemaalari ja graafikko Armas Hursti kuoli vaikean sairauden murtamana Hyvinkäällä 16. maaliskuuta 2017. Hän oli syntynyt Lappeenrannassa 30. huhtikuuta 1934 kymmenlapsisen perheen esikoiseksi.

Varhaisvuosien kotipaikka oli Helsingin Oulunkylä. Armas Hursti oli sotalapsena Ruotsissa ja Tanskassa sekä kävi ruotsinkielisen kansakoulun. Hän opiskeli ensin puusepäksi ja kävi vielä kirjapainokoulun.

Hursti työskenteli useita vuosia sekä käsin- että konelatojana Helsingissä ja Hyvinkäällä, jossa hän asui vuodesta 1951 lähtien.

Taiteen opiskelun Hursti aloitti Hyvinkään kansalaisopistossa ja jatkoi vuosina 1959–1961 Vapaassa Taidekoulussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Varsinainen taidekoulu Hurstille oli yhdessä maalaaminen ja näyttelyiden pitäminen Brondan vintin taiteilijoiden kanssa.

Grafiikkaan hän perehtyi hyvinkääläisen taiteilijan Tapio Hailin johdolla tämän ateljeessa. Hurstin kiinnostus ulottui myös urheiluun, hän oli judon ruskean vyön haltija ja kilpaili aina suomenmestaruustasolla.

Taiteilijanuransa alussa Hursti maalasi paljon asetelmia, mutta maisemasta tuli kuitenkin hänen tärkein aiheensa. Hursti oli yksi Hyvinkään maisemakoulun taiteilijoista. Hän tallensi maalauksissaan uusmaalaista luontoa ja sen tunnelmia.

Erityisesti taiteilija halusi maisemissaan kuvata rakastamansa kevättalven huikeaa valoa. Taiteilijan itsensä löytää usein maalauksista sitkeän pylväskatajan hahmossa.

Graafikkona Hursti löysi oman ilmaisutapansa puupiirroksesta. Hedelmäveitsellä kimpilevylle rosoisesti ja liioitellen kaiverretut teokset käsittelevät siekailemattomasti uskontoa, ihmissuhteita, seksuaalisuutta, yhteiskunnallisia aiheita kuin taiteilijan henkilökohtaista elämää. 82-vuotias taiteilija valmisteli vielä viime syksynä uusia töitä nyt maaliskuussa avattuun Porvoon taidehallin näyttelyynsä.

Hursti oli myös taidekriitikko, jonka teräväkieliset kannanotot paikalliseen taidepolitiikkaan eivät aina miellyttäneet kollegoja ja kulttuuriväkeä. Hurstin aktiivisuus ulottui kunnallispolitiikkaan vihreiden edustajana.

Uskoon liittyvät kysymykset olivat hänelle aina tärkeitä. Hursti oli vihreiden edustajana Hyvinkään kirkkovaltuustossa vuodesta 1986 lähtien yhteensä 16 vuotta. Hän kuului myös useita vuosia Hyvinkään taiteilijaseuran hallitukseen.

Suuri taiteilija ja elämänrakastaja Armas Hursti oli samaan aikaan puupiirrostensa ylevä, kärsivä ja maailman epäoikeudenmukaisuutta huutava Kristus ja ironisen ilkeämielinen pirun kaltainen rienaaja.

Valoa hehkuvat maisemamaalaukset olivat hänelle sielumme kuviksi asettuneen luonnon runsauden ja kauneuden ylistystä.

Merja Ilola

Olavi Suomela


Kirjoittajat ovat Hyvinkään taidemuseon amanuenssi ja Hyvinkään taiteilijaseuran puheenjohtaja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet