Muistot

Richard Järnefelt 1963–2017

Pianisti

Teologi, pianisti, pianopedagogi ja säveltäjä Richard Yrjänä Järnefelt kuoli sairauskohtaukseen 53-vuotiaana Las Palmasissa 18. helmikuuta 2017. Hän oli syntynyt Espoossa 20. joulukuuta 1963.

Järnefelt tuli tunnetuksi Guinnessin maailmanennätyksestä 1999 maailman parhaana pianistina. Hän osasi soittaa korvakuulolta ulkomuistista yli 3 000 kappaletta. Vuonna 2016 muistissa oli jo 6 000 kappaletta.

Järnefeltiä pidettiin lapsinerona. Hän osasi lukea ja kirjoittaa kaksivuotiaana. Pianonsoiton hän aloitti nelivuotiaana ja ilahdutti vieraita Santahaminan upseerikerholla. Hän kilpaili klassisena soittajana voittaen kilpailuja. Julkisen soittajan ura alkoi 14-vuotiaana.

19-vuotiaana hän ryhtyi opettamaan pianonsoittoa ja kehitti vapaaseen säestykseen perustuvan Järnefelt-metodin 1985, jossa painotetaan perinteistä nuottien tuntemusta, sointuja ja korvakuulotekniikkaa. Hän katsoi, että useimmat opetusmenetelmät olivat luovuutta ja intuitiota heikentäviä. Opetushallitus oli kiinnostunut hänen ajatuksistaan ja tilasi Järnefelt-instituutilta tutkimuksen opetussuunnitelmien muuttamisesta luovuutta ja intuitiota korostaviksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Järnefeltin sävellystuotanto käsitti yli 30 teosta, joista tunnetuin lienee Unkarilainen tanssi nro 1. Hän julkaisi levyt Endless love ja Me käymme joulun viettohon 2008. Tekeillä oli Suomi 100 -levy.

Koulutukseltaan Järnefelt oli teologian maisteri. Armeijassa hän toimi sotilaspastorina ja sai kenttärovastin arvonimen.

Hän toi 2010 Suomeen Etelä-Amerikasta lähtöisin olevan katolistaustaisen La Sociedad del Amor de Dios -liikkeen, jonka puitteissa hän perusti ruoka-aputoiminnan vähävaraisille suomalaisille.

Järnefeltin kannanottoja julkaistiin sanomalehtien mielipidesivuilla. Hänen tyylinsä oli provokatiivinen ja hän otti kirjoituksissaan kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Hän osallistui moniin vaaleihin ja otti osaa puolueiden toimintaan.

Aatelisuuden henkinen perintö oli Järnefeltille tärkeä asia. Häntä pidettiin oikeudenmukaisuudessaan horjumattomana, hyväntahtoisena ja auttavaisena ihmisenä, joka oli aina valmis puolustamaan heikompiaan ja uhrautumaan heidän hyväkseen.

Theodor Tillaéus

Kirjoittaja on Richard Järnefeltin ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet