Muistot

Eero Nikinmaa 1961–2017

Professori

Professori Eero Nikinmaa kuoli perinnölliseen ALS-sairauteen 18. maaliskuuta 2017. Hän oli 56-vuotias, syntynyt 14. helmikuuta 1961 Virolahdella.

Nikinmaa vietti lapsuutensa Harjun maatalousoppilaitoksella, missä hänen isänsä oli opettajana. Lapsuudesta alkaen luontoharrastus tuli hänelle tärkeäksi. Nikinmaan ollessa alle kymmenen hänen äitinsä sairastui ALS:iin ja kuoli Eeron ollessa 16-vuotias. Nikinmaa sai Suomen Kulttuurirahaston stipendin kansainväliseen Atlantic College -lukioon, mikä osaltaan vaikutti hänen kansainvälisen maailmankatsomuksensa syntyyn. Etelä-Walesista palattuaan Nikinmaa aloitti metsätieteen opinnot vuonna 1980 ja valmistui 1987.

Nikinmaa jatkoi väitöskirjatutkijana Helsingin yliopistossa ja väitteli 1992 otsikolla Analyses of the Growth of Scots pine: Matching Structure with Function. Väittelyn jälkeen hän oli vuoden tutkijatohtorina Quebecin yliopistossa Montrealissa. Metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professoriksi Helsingin yliopistoon Nikinmaa nimitettiin vuonna 2009.

Nikinmaa oli kansainvälisesti tunnettu ja erittäin hyvin verkostoitunut tutkija. Hän osallistui moniin EU-projekteihin. Hän kuului ydinryhmään, joka perusti energia- ja ainevirtoja mittaavan Smear II -kenttäaseman Hyytiälän metsäaseman läheisyyteen 1995. Nikinmaan vastuulla olivat puiden toimintaan liittyvät ilmiöt ja niiden vuorovaikutus ilman ja maaperän kanssa. Mittausaineistoja on hyödynnetty kansainvälisesti erittäin paljon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nikinmaa oli idearikas ja väsymätön luonnonilmiöiden pohtija, joka kyseenalaisti vakiintuneita käsityksiä. Erityistä kansainvälistä huomiota herättivät hänen viimeaikaiset työnsä nilavirtauksesta puiden kaasujen vaihdon määrittäjänä. Hän oli kirjoittajana yli sadassa kansainvälisessä vertaisarvioidussa artikkelissa.

Nikinmaalla oli aina aikaa opiskelijoilleen ja keskustelut muuttuivat usein hyvin syvällisiksi. Kollegana hän oli innostava ja inspiroitunut, ja monesti keskustelujen tuloksena oli uusi ennakkoluuloton tutkimusidea.

Kaunis koti ja sitä ympäröivä maalaismaisema olivat Eero Nikinmaalle tärkeitä. Kun etenevä sairaus jo esti tenniksen pelaamisen, ratsastus ja valokuvaus ylläpitivät elämänlaatua ja positiivista näkökulmaa maailman ilmiöihin.

Mikko Nikinmaa

Timo Vesala

Jaana Bäck


Kirjoittajat ovat Nikinmaan veli ja kollegoita Helsingin yliopistosta.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet