Muistot

Maija Aaltonen 1924–2017

Taidemaalari

Taidemaalari Maija Aaltonen kuoli Uppsalassa Ruotsissa 5. maaliskuuta 2017. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 1. lokakuuta 1924 Helsingissä akateemikko, kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen ja laulajatar Aino Aaltosen värikkääseen taiteilijaperheeseen.

Jo lapsena taiteilijakodin ilmapiiri vaikutti vahvasti nuoreen Maija Aaltoseen. Hänellä oli vuosien varrelta satoja tarinoita sen ajan kulttuurihenkilöistä. Hän myös seurasi taiteilijana isänsä Wäinö Aaltosen jälkiä.

Kun Aaltonen päätti pyrkiä Ateneumiin taideteollisen koulun keramiikkalinjalle, hän ei aluksi uskaltanut kertoa asiasta isälleen. Sisäänpääsyn varmistuttua sai Wäinö Aaltonenkin tietää asiasta ja ilahtui siitä suuresti ja tarjosi tyttärelleen samppanjaa.

Valmistuttuaan keraamikoksi Aaltonen jatkoi opiskelujaan Helsingin yliopiston piirustussalissa ja myös isänsä johdolla. Norjaan muutettuaan hän perusti yhdessä aviomiehensä Hans Peter Pfeiferin kanssa keramiikka-ateljeen. Norjassa hänellä oli useita huomiota herättäviä näyttelyitä ja häntä pidettiin suurena lupauksena. Maalaus alkoi kuitenkin kiehtoa yhä enemmän.

Norjan jälkeen Aaltonen asui perheensä kanssa useassa eri maassa. Samalla hän siirtyi yhä selkeämmin taidemaalariksi. Etelämaiden värit hehkuivat voimakkaana hänen tauluissaan vielä vuosikymmenien kuluttua. Ensimmäiset menestyksekkäät yksityisnäyttelynsä taidemaalarina Aaltonen piti Istanbulissa 1960-luvun alussa.

Palattuaan 1960-luvun alkupuolella pysyvästi Suomeen hänellä oli lukuisia yksityisnäyttelyitä Helsingissä ja Tampereella. Samalla hän jatkoi työskentelyään Wäinö Aaltosen assistenttina ja oppilaana.

1970-luvun lopulla Aaltonen siirtyi maalaamaan myös ikoneja ja ikonimaalauksesta tuli tärkeä osa hänen taiteellista työtään. 1990-luvun alkupuolelta lähtien Maija Aaltonen piti useita yksityisnäyttelyitä poikansa, arkkitehti ja kuvanveistäjä Johan Pfeiferin kanssa, muun muassa vuonna 1996 Wäinö Aaltosen museossa. Hän jatkoi maalaamistaan viimeisiin elinpäiviinsä saakka.

Maija Aaltosella oli suuri kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin. Jo nuorena apusisarena toisen maailmansodan aikana hän sai työstään useita kunniamitaleita. Aaltonen oli naimisissa professori Hans Pfeiferin kanssa ja tämän jälkeen ylilääkäri Erkki Himangan kanssa. Äitinä ja isoäitinä hän oli rakas ihminen ja unohtumaton persoonallisuus. Vaikka hän suhtautui taiteen tekemiseen ankaruudella, sävytti hänen iloinen laulunsa usein ympäristöä. Hänen elämänsä johtolankana oli anteeksiantamus.

Johan Pfeifer

Susan Pfeifer


Kirjoittajat ovat Maija Aaltosen poika ja tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet