Muistot

Pekka Heikkinen 1938–2017

Varatuomari

Varatuomari Uki Pekka Heikkinen kuoli 7. maaliskuuta 2017 ­Oulussa. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Helsingissä 25. joulukuuta 1938.

Syntymäpäivänä pyrytti lunta, ja vanhemmat Uki ja Synnöve Heikkinen kutsuivatkin esikoispoikaansa Pyryksi. Sodan jälkeen perhe muutti Ouluun, jossa Heikkinen aloitti koulunkäynnin. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Oulun lyseosta 1958.

Hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon vuonna 1965 Helsingin yliopistossa ja sai varatuomarin arvon 1967.

Heikkinen astui Oulun yliopiston palvelukseen vuonna 1968 ja toimi aluksi toimistopäällikkönä ja sittemmin hallintojohtajana eläkkeelle siirtymiseensä asti. Tämän lisäksi hän edusti yliopistoa monissa luottamuselimissä.

Hallintojohtajana Heikkinen osallistui suomalaisen yliopistoyhteistyön kehittämiseen toimiessaan korkeakoulujen virkamieslautakunnan puheenjohtajana. Hänen aikanaan Oulun yliopisto kasvoi alun perin Pohjois-Suomen tarpeita varten perustetusta opinahjosta kansainväliseksi ja arvostetuksi moni­alaiseksi tiedeyliopistoksi.

Oulun yliopisto kävi läpi useita rakenteellisia muutoksia, jolloin Heikkinen toimi monen rehtorin lähimpänä tukena. Hänelle myönnettiin kanslianeuvoksen arvo vuonna 1996.

Musikaalisesti lahjakkaan suvun jäsenenä Heikkinen osallistui koulupojasta alkaen kuorotoimintaan Oulun Lyseossa ja myöhemmin Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kuorossa ja Ylioppilaskunnan laulajissa sekä Oulun aikana Pohjan Laulussa, Sotaveteraanikuorossa ja oululaisessa Kallen Poikien kvartetissa. Lauluilloissa Heikkisen basso tuki laulajien esityksiä.

Heikkinen osallistui aktiivisesti vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön, ja hän oli johtotehtävissä useissa maanpuolustusjärjestöissä muun muassa Oulun Reserviupseerikerhossa, Pohjan prikaatin killassa ja Suomen Reserviupseeriliiton liittovaltuustossa.

Maanpuolustustyöhön suuntautuneesta toiminnastaan hänelle myönnettiin rauhan aikana harvinainen 4. luokan Vapaudenristi vuonna 1988.

Sotilasarvoltaan Heikkinen oli majuri. Hän oli rehti ja pidetty ystävä ja meille esimerkki siitä, miten maanpuolustusta jatkuvasti ylläpidetään maassamme sodan uhkakuvien muuttuessa.

Pekka Heikkinen solmi avioliiton vuonna 1964 Irma Elomaan kanssa. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä ja lastenlapsia viisi. Irma-vaimo menehtyi sairauteen vuonna 2001.

Isänä ja ukkina Pyry oli vakaa ja turvallinen, jonka neuvot ja lämmin huumori sekä valoisa, sinnikäs elämänasenne jäävät elämään sydämissämme.

Pyry saatettiin haudan lepoon Oulussa huhtikuun 1. päivänä. Myös silloin pyrytti lunta.

Lauri Lajunen

Juhani Leppäluoto

Minna Heikkinen


Kirjoittajat ovat Pekka Heikkisen työtovereita, ystäviä ja tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet