Muistot

Hans Sundström 1950–2017

Elokuvakriitikko

Elokuvakriitikko Hans Sundström kuoli Helsingissä 29. huhtikuuta 2017 67-vuotiaana. Hän oli syntynyt Espoossa 23. tammikuuta 1950.

Sundström oli suoraselkäinen intellektuelli, joka keräsi väsymättä uutta tietoa. Rakkaus elokuviin syntyi jo pienenä poikana. Sundström vietti elämänsä ensimmäiset kuusi vuotta Espoossa. Siellä, Tuomarilan ja Kauklahden elokuvateattereissa, hän koki elämänsä ensimmäiset elokuvaelämykset.

Kun Porkkala luovutettiin takaisin Suomelle olivat Sundströmit olivat ensimmäisten palanneiden joukossa. Perhe asui Tollinmäellä, jossa Hans Sundström aloitti koulunkäynnin 1957.

Yhteiskoulun Sundström kävi Kauniaisissa, mikä merkitsi pitkiä koulumatkoja. Viimeistään junamatkan aikana kaikki pojat oppivat pelaamaan korttia ja tupakoimaan. Toinen ajanvietto­tapa oli keskustella raskaansarjan nyrkkeilystä, yleisurheilusta ja jalkapallosta. Urheilu ei lakannutkaan koskaan kiinnostamasta Sundströmiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hufvudstadsbladetin toimituksessa Sundström aloitti vuonna 1980. Hänen edeltäjänsä Greta Brotherus esitteli Sundströmin johtokunnalle nimit­täen tätä löydöksi.

Toimituksessa kollegat tottuivat siihen, että Sundström oli lähes aina paikalla, paitsi katsoessaan elokuvia jotka hänen piti arvioida. Silloin kun hän ei kirjoittanut arvioita kävi hän läpi vanhoja Hbl:n numeroita mikrofilmeiltä.

Jos häneltä kysyi jotain elokuviin liittyvää, sai vastauksen, jonka jälkeen tiesi kyseisestä elokuvasta kaiken ja vähän päälle.

Kollegana Sundström oli lojaali. Hän jakoi avokätisesti valtavasta tietämyksestään elokuvista, renessanssitaiteesta, kirjallisuudesta ja urheilusta jokaiselle joka ymmärsi kysyä, tekemättä numeroa ylivertaisesta oppineisuudestaan.

Kriitikkona hän oli usein ankara, mutta kun hän piti jostain hän teki sen täydestä sydämestään, suorastaan riemuiten. Yksi niistä harvoista elokuvista, joille hän antoi täydet pisteet oli Tyttö ja helmikorvakoru. Siinä yhdistyi kaksi hänen erikois­aluettaan, elokuva ja vanhempi taide.

Sundström oli keskeinen hahmo Hbl:n veikkausporukassa, joka kokoontui lähes kolmenkymmenen vuoden ajan joka perjantai täyttämään yhteistä vakioveikkauslappua. Sundström tiesi kaiken joukkueista ja tähtipelaajista ja osasi asettaa tapahtumat oikeaan historialliseen perspektiiviinsä.

Joulujuhlissa ja porukan yhteisillä pelimatkoilla Sundström viihdytti seuruetta hankalilla jalkapallotietovisoillaan.

Ennen pääsiäispyhiä Sundström osallistui veikkausporukan lounaalle viimeisen kerran, jo pahasti sairauden runtelemana. ”Hyvää pääsiäistä kaverit”, hän huikkasi lähtiessään, kietoi tunnusmerkiksi muodostuneen kaulahuivin kaulaansa ja näimme hänen laihan hahmonsa suuntaavan takaisin kohti toimitusta, hänen toista kotiaan.

Viime viikon keskiviikkona Sundström tiedotti lähimmille kollegoilleen heikolla äänellä, että sairaus oli voittanut taistelun, että hän lähti nyt kotiin viimeistä kertaa. Kolme päivää myöhemmin hän nukkui pois. Me, hänen kollegansa monen vuosikymmenen ajalta, muistamme häntä hellyydellä ja kaipauksella.

Annika Hällsten

Pia Ingström

Stefan Lundberg

Matts Dumell


Kirjoittajat ovat Hans Sundströmin ystäviä ja kollegoita. Oikaisu 7.5. klo 11.45: Toisin kuin nekrologin aiemmassa versiossa kirjoitettiin, kollegat tottuivat näkemään Hans Sundströmin Hufvudstadsbladetin toimituksessa lähes aina silloin, kun tämä ei ollut katsomassa arvioitavia elokuvia. Nekrologin aiemmassa versiossa kirjoitettiin virheellisesti, että Sundström olisi ollut paikalla tuskin koskaan. Kyseessä oli HS:n toimituksen käännösvirhe.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet