Muistot

Olli Rekola 1930–2017

Kenraalimajuri

Helsingin varuskunnan entinen päällikkö, kenraalimajuri Olli Rekola kuoli Helsingissä lyhyen sairauden uuvuttamana 8. maaliskuuta 2017. Hän oli 87-vuotias, syntynyt 26. helmikuuta 1930 Helsingissä.

Töölöläispoika Rekola eli lapsuutensa sodan aikana ja nuoruutensa Neuvostoliiton valvontakomission 1944–1947 valvomassa kaupungissa. Hän kävi Helsingin uutta yhteiskoulua, josta hän astui suoraan Jalkaväkirykmentti 8:aan varusmiespalvelukseen, ja jonka kestäessä hän aloitti vuonna 1950 Kadettikoulun. Kadettikoulun päätyttyä hän palveli nuorempana upseerina Jalkaväkirykmentti 9:ssä.

Noilta Ravijoen ajoilta hän kertoo saaneensa opit todelliseen ”syväjohtamiseen”. Olihan hänen silloinen pataljoonan komentajansa, everstiluutnantti Jouko Hynninen Mannerheim-ristin ritari nro 47 ja joukkueensa varajohtaja, ylikersantti Einar Schadewitz ritari nro 110.

Ravijoelta Rekola siirtyi Haminaan Reserviupseerikouluun joukkueenjohtajaksi ja sitten komppanian varapäälliköksi vuoteen 1959 saakka. Tämän jälkeen Olli Rekola ja hänen perheensä muuttivat Helsinkiin, josta alkoi upseerin uran esikuntavaihe ensin pääesikunnassa ja sitten Vaasan sotilaspiirin esikunnassa. Ennen Vaasaan siirtoa hänet komennettiin Englantiin Netheravonin jalkaväkikouluun päällikkökurssille.

Uran komentajavaihe alkoi vuonna 1971 pataljoonankomentajana ja esikuntapäällikkönä Uudenmaan prikaatissa jatkuen toisen pääesikuntakomennuksen jälkeen prikaatinkomentajana Porin prikaatissa vuoteen 1980. Uransa pisimmän jakson Olli Rekola palveli Helsingin sotilaspiirin ja Helsingin varuskunnan päällikkönä.

Helsingin varuskunnan päällikkönä kenraalimajuri Olli Rekola oli uransa loppuun asti vuoteen 1990 asti ja loi hyvät ja kestävät suhteet pääkaupunkiseudun eri toimijoihin ja yhteistyötahoihin. ”Syväjohtamisen” rinnalle oli tullut ”verkottuminen”. Hänelle myönnettiin lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia kunniamerkkejä.

Reserviin siirryttyään Rekola oli kysytty juhlapuhuja maanpuolustusjärjestöjen, sotiemme veteraanien sekä sotainvalidien eri tilaisuuksissa. Hänen harrastuksiaan olivat riimittely ja karikatyyrien teko sekä erityisesti matkailu. Nuorempana hän urheili pelaten käsipalloa. Trumpetin soiton taidosta oli iloa ystäväpiirissä ja kadettikoulussa.

Puolisostaan Brita-Lisa o.s. Höglundista hän jäi leskeksi vuonna 2003.

Sami Sihvo

Hasse Rekola


Kirjoittajat ovat Olli Rekolan ystävä ja poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet