Muistot

Erkki Tammisalo 1932–2017

Professori

Hammaslääketieteellisen radiologian professori Erkki Tammisalo kuoli maaliskuun 30. päivänä 2017 84-vuotiaana Turussa. Hän oli syntynyt Helsingissä 8. lokakuuta 1932.

Tammisalo valmistui hammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta 1957. Suoritettuaan hammaslääketieteen tohtorin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1963 Tammisalo siirtyi Turun yliopistoon professoriksi. Tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1997 toimit­tuaan yhtäjaksoisesti professorina 34 vuotta ja ylihammaslääkärinä Tyksin suu- ja leukasairauksien klinikalla 10 vuotta.

Professori Tammisalo jatkoi Turussa edeltäjänsä professori Yrjö Paateron uraauurtavaa työtä leukojen ja hampaiston ­alueen sairauksien radiologisessa diagnostiikassa. Paatero oli kehittänyt 1950-luvun puoli­välissä nykyisin orto­pantomo­gra­fiana tunnetun röntgen­kuvausmenetelmän, joka mullisti leukojen alueen röntgen­kuvauksen maailmanlaajuisesti.

Tammisalo kehitti kuvauslaitteistoa edelleen yhteistyössä japanilaisten ja kotimaisten tutkijoiden kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi useita röntgen­kuvauslaitteisiin liittyviä kansainvälisiä patentteja ja niiden kaupallisia sovelluksia.

Tammisalo sai vuonna 1997 lääketieteellisen tiedekunnan Diagnostinen silmä -palkinnon ansioistaan hammaslääketieteellisen röntgendiagnostiikan kehittämisessä.

Tieteellisen uransa ohella Tammisalo oli aktiivisesti mukana yliopiston hallinnon eri tehtävissä. Liki kolmenkymmenen vuoden ajan hän oli myös Suomen hammaslääkäriseuran, Suomen hammaslääkäriliiton ja Turun hammaslääkäriseuran luottamustehtävissä. Hänellä oli kiinteät yhteydet moneen lääketieteelliseen teknologian yritykseen, joiden hallintoneuvostoissa hän oli pitkään.

Vuonna 1971 Tammisalo perusti Turussa hammaslääke­tieteellisen radiologian tutkimuksiin erikoistuneen yhtiön Tomodentin. Hänelle myönnettiin ammatillisista ansioistaan SVR R I -ansiomerkki vuonna 1978.

Yliopisto-opettajana professori Tammisalo ymmärsi opiskelijoiden näkemyksiä ja tarpeita. Hän muun muassa kirjoitti oman erikoisalansa ensimmäiset suomenkieliset oppikirjat. Tammisalolle ominainen piirre oli, että luennot alkoivat säännöllisesti hieman ilmoitetusta aikataulusta myöhässä. Opetus oli kuitenkin selkeää ja käytännönläheistä ja meni hyvin perille.

Tammisalon vapaa-ajan intohimo oli Hiidenveden rannalla sijaitseva suvun lomapaikka Kesäniemi, jossa hän pääsi osoittamaan perheelleen ja vierailleen kykynsä gourmet­kokkina. Muita vapaa-ajan mielenkiinnon kohteita olivat valokuvaus ja musiikki.

Erkki ja Riitta Tammisalolla oli kolme lasta ja seitsemän seuraavien kahden sukupolven jälkeläistä.

Veikko Luostarinen

Risto-Pekka Happonen

Kirjoittajat ovat Erkki Tammisalon ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet