Valikko
Muistot

Jaakko Mäkelä 1943–2017

Viulunrakentaja

Viulunrakentaja Jaakko Mäkelä kuoli 12. huhtikuuta 2017 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Kuorevedellä 13. joulukuuta 1943.

Lapsuutensa Jaakko Mäkelä vietti Kokkolassa. Hänen sukunsa on kotoisin Pohjanmaalta,Vetelistä ja Halsualta.

1960-luvun alussa Mäkelän perhe muutti Helsinkiin. Kun Mäkelä oli 16-vuotias, koulu vaihtui rakennustyömaihin. Hän teki töitä isänsä kanssa, jolta hän oppi miten puusta voidaan tehdä yhtä ja toista.

Myöhemmin Mäkelä oli töissä parikymmentä vuotta puuseppänä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä Helsingissä. Samoihin aikoihin hän alkoi harrastaa viulunrakennusta, kun oma tytär alkoi soittaa viulua.

Ensimmäisen viulunsa Mäkelä rakensi vuonna 1979, ja ammattirakentajaksi hän ryhtyi vuonna 1995. Hän opiskeli viulunrakennusta erilaisilla kursseilla, joilla oli opettajia myös ulkomailta. Hän tutki jatkuvasti alan kirjallisuutta ja opiskeli koko elämänsä viulunrakennusta. Mäkelän taitavissa käsissä valmistui reilut kaksisataa soitinta: viuluja, alttoviuluja ja selloja.

60-vuotiaana hän muutti pääkaupunkiseudulta Hämeeseen Kukkiajärven rannalle Luopioisiin, jonne hän rakensi unelmiensa talon ja viuluverstaan, jossa soittimia syntyi tasaiseen tahtiin aina viimeisiin päiviin saakka.

Lapsesta asti Mäkelä harrasti kalastusta ja luonnossa liikkumista. Kirkasvetinen Kukkiajärvi tarjosi mahdollisuuden tälle tärkeälle harrastukselle. Kesällä hän ajoi ulapalle veneellä ja talvisin kävi pilkkimässä aina kun kiireiltään ehti.

Mäkelä osallistui kansainvälisiin viulunrakennuskilpailuihin menestyksellisesti. Hän sai Italian Cremonassa VIII Triennale Stradivari Violin Competition -kilpailussa 1997 toisen palkinnon viulusarjassa sekä palkinnon parhaasta käsityöstä. Vuonna 2000 IX Triennale Stradivari Violin Competition -kilpailussa tuli toinen palkinto viulusarjassa, minkä lisäksi viulu sai erikoispalkinnon parhaasta äänestä.

Vuonna 1999 Mäkelä sai toisen palkinnon alttoviulusarjassa Pariisin IIeme concours international de lutherie et d’archèterie -kilpailussa. Suomessa järjestetyt viulunrakennuskilpailut hän on voittanut kolme kertaa.

Mäkelä toimi myös viulunrakennuksen opettajana Espoon työväenopistossa, Ikaalisten käsi- ja taideteollisoppilaitoksen sekä Tampereen ammattioppilaitoksen kesäkursseilla useana kesänä. Hän oli Suomen viulunrakentajien killan jäsen ja Suomen Viulunrakentajat ry:n kunniajäsen. Jaakko Mäkelän viulut soivat muusikoilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Reetta Mäkelä

Kira Mäkelä


Kirjoittajat ovat Jaakko Mäkelän puoliso ja tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet