Valikko
Muistot

Sven Lindfors 1945–2017

Suunnittelija

Tekniikan taitaja Sven Lindfors kuoli 71-vuotiaana Espoossa lankalauantaina 15. huhtikuuta 2017. Hän oli syntynyt 25. marraskuuta 1945.

Lindfors oli paljasjalkainen stadin kundi, joka eli lapsuutensa vaatimattomissa oloissa Porvoonkadulla. Vanhemmat olivat eronneet, mutta köyhyyden keskelläkin he sivistivät Sveniä ja tämän sisaruksia lukemalla ja laulamalla.

Lindfors kävi kansakoulun sekä sähköasentajalinjan ammattikoulussa. Työelämässään hän toimi kekseliäästi, määrätietoisesti ja ahkerasti saavuttaakseen päämääränsä. Lindforsilla oli merkittävä rooli nykyisen elektroniikkateollisuuden mahdollistavan atomikerroskasvatusteknologian (ALD) kehittämisessä teolliseksi tuotantotekniikaksi. Lindforsista kehittyi tarkkasilmäinen prosessin tuntija ja erinomainen laitesuunnittelija, joka ei pysähtynyt yllättäviinkään ongelmiin, vaan keksi ratkaisut pettämättömällä käytännön silmällään ja kokeilijan asenteellaan.

Ensimmäisen Yhdysvalloissa saadun patentin jälkeen hän kehui puoliksi leikillään ponnistaneensa kansakoulupohjalta Amerikassa palkituksi mieheksi. ALD-teknologiaa hyödynnetään nykyään erilaisissa elektronisissa laitteissa, kuten puhelimissa ja tietokoneissa. Vuonna 1990 Sven Lindfors palkittiin Teknillisten tieteiden akatemian myöntämällä Tekniikantaitajan palkinnolla.

Matka ALD-teknologian parissa alkoi Instrumentarium Oy:ssä vuonna 1975 ja kulki Lohja Oy:n ja Mikrokemia Oy:n kautta ASM Mikrokemiaan. Vuonna 2004 hän aloitti Picosun Oy:ssä ALD-reaktoreiden valmistuksen ja ehti nähdä yhtiön nousun maailman huipputeknologiayritysten joukkoon.

Lindforsin pitkä kokemus, kymmenet patentit ja persoonallinen keksijän olemus tekivät hänestä kansainvälisesti tunnustetun osaajan alallaan. Erityisen ylpeä hän oli siitä, että hänen työtään voitiin hyödyntää aurinkoenergian kehityksessä; hän oli muun muassa rakentamassa aurinkoauto Elmoa.

Lindforsia innoittivat erilaiset vekottimet ja uusi teknologia, mutta ennen kaikkea rakkaita olivat lapset, meri ja musiikki. Vapaa-ajallaan hän rentoutui veneilemällä lastensa kanssa.

Lindfors esitti spontaanisti serenadeja työtovereilleen pikkujouluissa ja oli muutenkin hauska ja pidetty seuramies. Hänen leikkisää ja herkästi innostuvaa luonnettaan kuvasti eläkepäivillä aloitettu pappabalettiharrastus. Hän oli muutenkin aina hyvässä fyysisessä kunnossa, vaikka vakavat sairaudet uuvuttivatkin hänet viimeisinä vuosina.

Sven muistetaan läheisten keskuudessa kekseliäänä, rohkeana ja räiskyvänä, samalla myös lämpimänä persoonana.

Tuomo Suntola

Kustaa Poutiainen

Satu Ek


Kirjoittajat ovat Sven Lindforsin työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet