Valikko
Muistot

Osmo Hämäläinen 1933–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Osmo Hämäläinen kuoli Espoossa 84-vuotiaana 4. huhtikuuta 2017. Hän oli syntynyt Helsingissä 16. tammikuuta 1933.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen Hämäläinen pääsi kesätöihin urheilullisen nuorukaisen unelmapaikkaan Helsingin olympialaisiin, jossa sai toimia lehdistöavustajana.

Hämäläinen opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa, valmistui diplomi-insinööriksi 1959 ja oli aluksi töissä Ruotsissa. Vuonna 1962 hänet palkattiin silloisen Rikkihappo Oy:n Kokkolan tehtaiden laboratoriopäälliköksi. Sitä työtä hän ei kuitenkaan ehtinyt tehdä, vaan joutui vastaamaan uuden tehtaan toteutuksesta. Kahden vuoden päästä hän oli rakentamassa Uudenkaupungin tehtaita ja pari vuotta myöhemmin oli edessä muutto Siilinjärvelle.

Hämäläinen valittiin poikkeuksellisen nuorena, 34-vuotiaana, johtamaan Rikkihappo Oy:n Siilinjärven tehtaita. Ympäristökysymykset alkoivat nousta 60-luvulla, ja Siilinjärven tehdasta rakennettaessa ympäristöasioita otettiin ensimmäistä kertaa huomioon jo sen suunnittelussa. Siilinjärvi sai tasavallan presidentin ympäristöpalkinnon ja tehtaanjohtaja isännöi lukemattomat koti- ja ulkomaiset vierailut Kemiran mallitehtaalle.

1960- ja 1970-luvuilla Hämäläinen rakensi voimistuvaa Kemiraa. 1980-luvulla hän oli viemässä yhtiötä maailmalle. Hän työskenteli käyttöinsinöörinä, asennuspäällikkönä, osastopäällikkönä, teknillisenä johtajana, tehtaanjohtajana kahdella paikkakunnalla, konsernin ulkomaantoimintojen johtajana, tulosryhmän johtajana kolmessa tulosryhmässä, useiden Kemira Chemicalsin tytäryhtiöiden hallitusten puheenjohtajana ja lopuksi konsernin johtokunnan jäsenenä.

Dynaamisen uran tehtävät olivat eri puolilla Suomea ja siksi myös perhe, johon kuului vaimo ja kolme lasta, muutti usein. Työasioissa matkoja riitti myös ulkomailla ja Hämäläinen matkustikin yli 50 maassa.

Esimiehenä Hämäläinen oli selväpiirteinen, teki päätökset tosiasioiden pohjalta ja nopeasti. Hän oli ystävällinen eikä hermostunut vaikeuksienkaan keskellä. Alaiset saivat vastuuta ja kannustusta. Yhtä ketterä ja riuskaotteinen hän oli niin metsästysretkillä kuin golf- ja tenniskentillä. Hämäläinen verkostoitui nopeasti ja tuli kaikkien kanssa toimeen.

Perhe ja lähisuku olivat Hämäläiselle tärkeät. Eläkkeelle jäätyään hän keskittyi nauttimaan rauhassa harrastuksista ja perheen kanssa puuhailuista. Osmo tykkäsi puutöistä ja kaikenlaisesta nikkaroinnista. Šakinpeluu oli mieleinen harrastus nuoresta asti. eikä aina löytynyt riittävän hyviä vastapelaajia. Lastenlasten harrastuksissa Osmo oli mukana mielellään.

Tiina Malm

Hannu Palva

Lauri Mikkonen


Kirjoittajat ovat Osmo Hämäläiset tytär sekä työkavereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet