Valikko
Muistot

Nikolai Danilotschkin 1935–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Nikolai Danilotschkin kuoli äkilliseen sairauteen 24. huhtikuuta 2017 Espoossa. Hän oli 81-vuotias, syntynyt 9. toukokuuta 1935 Raivolassa Karjalan Kannaksella.

Danilotschkin pääsi ylioppilaaksi Arkadian yhteislyseosta 1954 ja valmistui Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööri­osastolta 1960. Työura alkoi rakenteiden suunnittelijana Insinööritoimisto Mikko Vahasella.

Vuonna 1964 Danilotschkin siirtyi Cellit Oy:n tekniseksi johtajaksi ja 1968 Elementtituote Oy:n toimitusjohtajaksi. 1970-luvun vaihteessa Paraisten Kalkki osti Elementtituotteen ja Cellitin, joiden ohjelmassa jo oli uuden BES-rakennusjärjestelmän avaintuote, liukuvalettu ontelolaatta. Sen valmistus perustui vahvaan betoni- ja konetekniseen osaamiseen.

Vuonna 1972 Danilotschkin sai vastuulleen Partekin betoniteollisuuden. Kilpailijat kokivat sementtijätin uhkana kunnes Danilotschkin alkoi vauhdittaa alan yhteisiä kehityshankkeita. Hän oli dynaaminen ratkaisujen etsijä ja toimeenpanija. Innostavana ja hyväntuulisena esimiehenä hän sai ihmiset mukaansa. Hän keskittyi uusien tuotteiden kehittämiseen ja investointeihin. Hän oli aktiivisesti mukana Partekin kansainvälistymisessä kun koneita ja prosesseja markkinoitiin eri mantereille. Tämä avasi tietä myös yhtiön kasvulle maailman suurimmaksi ontelolaattojen valmistajaksi.

Danilotschkin oli betonialan guru. Hän kehitti rakentamista yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Teollisuusmiehestä tuli laaja-alainen palveluiden edistäjä ja arkkitehtien ymmärtäjä. Hänen aloitteestaan Partek investoikin myös korkealuokkaisten julkisivujen teknologiaan. Yksi Danilotschkinin suuria haasteita oli Partekin ja Lohjan elementtiliiketoimintojen yhdistäminen 1990-luvun alussa. Kapasiteetti ja kilpailevat organisaatiot saatiin toimivaan muottiin ja syntynyt yritys menestyy osana kansainvälistä Consolis-konsernia.

Danilotschkin toimi aktiivisesti myös järjestöissä. Usein kun puhuttiin Nikestä, tarkoitettiin Partekia – ja päinvastoin. Hänelle myönnettiin ansioistaan Suomen Valkoisen Ruusun Ritarimerkki. Hän oli Betoniteollisuus ry:n ja Suomen betoniyhdistys ry:n kunniajäsen sekä Rakennusinsinöörien liiton kunniaseniori.

Seurallisella Danilotschkinilla oli laaja ystäväpiiri. Hänen raikuva naurunsa tarttui ja hymynsä sulatti sydämet. Juhlien järjestämisessä ystäville ei säästelty, vaikka joissakin asioissa hän osasi olla tarkan markan mies. Koripallo ja jumppaliikunta pitivät yllä hyvää kuntoa. Matkustaminen, golf ja ravustaminen olivat harrastuksia perhepiirissä.

Nikke rakasti luontoa ja sienestys oli hänen intohimonsa kesäpaikassa Sysmän Soiniemessä. Hän nautti elämästä täysillä. Hän opetti esimerkillään sinnikkyyttä ja itse tekemisen mallia. Vaikka hän oli perheessä auktoriteetti, hän hyväksyi erilaiset näkökannat ja tavat tehdä asioita. Hänellä oli hyvä silmä nähdä milloin olla vaativa ja milloin kannustava ja tukea antava. Hän osasi heittäytyä asioihin – oli sitten kyseessä pihapelit tai jazzfestivaalit. Lapsilleen hän oli rakastava, aito ja viisas isä.

Bengt Jansson

Kari Laukkanen

Timo Danilotschkin


Kirjoittajat ovat Nikolai Danilotschkinin kollegoita ja ystäviä sekä poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet