Valikko
Muistot

Jorma Rissanen 1939–2017

Radio- ja tv-alan insinööri

Insinööri Jorma Rissanen kuoli Helsingissä 77 vuotiaana yllättävään sairauskohtaukseen huhtikuun 17. päivänä 2017. Hän oli syntynyt Helsingissä syyskuun 13. päivänä 1939.

Jorma Rissanen kasvoi vahvassa radioteknisessä ympäristössä: hänen isänsä oli Yleisradion teknillinen johtaja. Jorma oli lapsuudesta alkaen kiinnostunut radiolaitteista, ja opintie olikin helppo valita. Hän valmistui radio/tv-alan insinööriksi Helsingin Teknillisestä Opistosta vuonna 1967.

Valmistuttuaan Rissanen astui Yleisradion palvelukseen, pää­alueenaan televisiotekniikan suunnittelu- ja projektitehtävät. Työalue oli laaja ja tekniikka nopeasti kehittyvää. Mustavalkoisesta televisiosta oltiin siirtymässä väritelevisioon. Tehtäviinsä hän paneutui perinpohjaisesti ja toteutti ne tarkoin viimeistä yksityiskohtaa myöten. Työtovereiden kanssa Rissanen tuli erinomaisesti toimeen, hän oli seurallinen ja helposti lähestyttävä henkilö. Hyvän kielitaidon vuoksi yhteydenpito ulkomaisiin firmoihin ja tv-yhtiöihin ei koskaan tuottanut vaikeuksia.

1970- luvulla Rissanen siirtyi muutamaksi vuodeksi töihin Sähköliikkeiden OY:lle. Siellä hänen kiintoisin projektinsa oli Yleisradion ensimmäisen väritekniikalla varustetun tv-ulkolähetysauton suunnittelu ja projektin johtaminen loppuun saakka. Väri-ul-auto valmistui kevättalvella 1974, juuri sopivasti Suomessa pidettyjen jääkiekon MM-kisojen tv-lähetyksiä varten. Tuttu YLE veti kuitenkin edelleen puoleensa. Rissanen palasi Yleisradion palvelukseen vuosikymmenen loppupuolella, ja jäi sieltä eläkkeelle v. 2000.

Vuosien varrella Jorma ja vaimonsa Raija olivat oppineet nauttimaan Espanjan lämmöstä. Eläkepäivien alettua he muuttivat suomalaisten suosimaan Fuengirolan kaupunkiin suurimmaksi osaksi vuotta, mutta kesäksi he palasivat aina Suomeen. Etelän elämäntyylin he oppivat helposti. Jorma harrasti ulkoilua, johon liittyi satelliittipaikantamiseen pohjautuva aarteenetsintä. Maasto kävi tutuksi sekä laaksoissa että vuorilla.

Espanjan byrokratia kuitenkin sai Jorman pillastumaan. Tästä hän kirjoitti humoristisia kuvauksia Suomessa oleville ystävilleen: miten selviäkään asioita ei saa hoidetuksi, päätöksiä ei synny, kysymyksiin ei saada vastauksia ja samaa asiaa puidaan kymmeneen kertaan. Muutoin hän nautti elämästä ja oli hyvän ruuan ystävä ja asiantuntija. Klassinen musiikki kuului myös Rissasen harrastuksiin. Kuuntelussa käytetyt toistolaitteet olivat korkeinta teknistä laatua.

Lastenlapset olivat Jorma Rissaselle tärkeitä ja läheisiä. Heidän kehitystä hän seurasi jatkuvasti, heidän kanssaan oltiin paljon yhdessä, heitä muistettiin lahjoin. Ja ennen kaikkea heitä valokuvattiin, sillä valokuvaus oli yksi Jorman monista harrastuksista. Ihmiskontaktit olivat Jormalle helppoja, hän oli lämminhenkinen ja oli aina valmis auttamaan ystävää hädässä.

Elämänsä loppuun saakka Jorma Rissanen oli tekniikan mies. Hän seurasi jatkuvasti radio- ja televisiotekniikan kehitystä. Kuolemaansa edeltävällä viikolla hän oli vielä mukana Radioinsinööriseuran Seniorien, RISS:n kuukausikokouksessa. Jorma halusi olla selvillä, missä mennään.

Pentti Pesari

Pekka Auterinen


Kirjoittajat ovat Jorma Rissasen työtovereita

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet