Valikko
Muistot

Olli-Pekka Nordlund 1952–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Olli-Pekka Nordlund kuoli 16. huhtikuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 14. helmikuuta 1952 Oulussa, jossa myös kasvoi ja kävi koulunsa.

Nuorena Nordlund liittyi partioon, mikä suuntasi vahvasti hänen myöhempiä vaiheitaan niin harrastusten kuin työnkin saralla. Partio tutustutti Nordlund retkeilyyn ja luonnossa selviytymiseen. Polku johti pian vaativiin Lapin vaelluksiin ja myöhemmin erityistä osaamista, sitkeyttä ja suunnitelmallisuutta vaativiin arktisiin vaelluksiin. Niistä tärkein oli ensimmäinen suomalainen retkikunta, joka saavutti Pohjoisnavan hiihtäen yli Pohjoisen Jäämeren vuonna 1984.

Erityisvastuuna Nordlund oli varusteiden suunnittelu ja toteutus. Vuonna 1971 hän aloitti rakennustekniikan opiskelut Teknillisessä korkeakoulussa Helsingissä. Valmistuttuaan hän toimi vuosikymmenen VTT:ssä vaativien projektihankkeiden vetäjänä. VTT-aikana nordlund perehtyi erityisesti puu- ja teräsrakentamiseen sekä rakenteiden ja materiaalien kestävyyteen arktisissa olosuhteissa. Tämä vei hänet pariksi vuodeksi opiskelemaan Alaskaan.

Tärkein Nordlundin VTT-projekteista oli Suomen ensimmäisen tutkimusaseman rakentaminen Etelämantereelle vuonna 1988. Projektipäällikkönä hän kantoi päävastuun aseman suunnittelusta, hankinnoista ja rakentamisesta vaativissa olosuhteissa. Aikataulussaan valmistunut Aboa on vuodesta 1991 toiminut lukuisten tutkimushankkeidemme tukikohtana.

Tekesissä liki 30 vuoden aikana Nordlund näki Tekesin kasvun pienestä toimistosta yli 500 työntekijän organisaatioksi. Hänen tehtäviinsä kuuluivat mm useiden merkittävien teknolo­giaohjelmien käynnistäminen ja johtaminen. Tekesissä Nordlund opittiin tuntemaan yhteistyökykyisenä ja töihinsä vakavasti suhtautuvana työtoverina, joka hoiti kaikki tehtävänsä äärimmäisen tunnollisesti ja suurta ammattitaitoa osoittaen.

Nordlund nautti suurta arvostusta tutkimuslaitosten ja alansa teollisuuden parissa Raskaan työn henkireikänä oli kesäpaikaksi 60-luvulla Posiolta hankittu pientila, josta tuli hänelle rakas paikka. Vaikka matka Helsingistä oli pitkä, se ei estänyt Posiolle menemistä aina tilaisuuden tullen. Selänsalmea rakennettiin Nordlundin johdolla paikaksi, missä monet saivat kokea niin ystävällistä vieraanvaraisuutta kuin kesäiltojen kauneuden savusaunan kuistilla jäähdytellessään, auringon laskiessa järven selkää pitkin.

Helsingissä Saunaseurasta tuli jokaviikkoinen rentoutumispaikka, jossa hän saattoi hengähtää ja nauttia hyvästä seurasta ja saunan lämmöstä.

Olli-Pekka Nordlund oli henkilö, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Hänet huomattiin ja muistettiin.

Ulospäin suuntautuvana ihmisenä hänellä oli laaja joukko ystäviä niin harrastuksissa kuin työssäkin. Yksi hänen hienoimpia puoliaan oli auttavaisuus ja toisten huomioon ottaminen. Tämä sai kokea koko hänen ystäväpiirinsä pieninä ja suurina palveluksina, jota hän taitavana tekijänä ja organisoijana myös pystyi toteuttamaan. Kenties mukana olivat osaltaan myös lapsuuden ja nuoruuden opit ja kokemukset partioveljeydestä.

Matti Tervaskanto

Pauli Jumppanen

Kirjoittajat ovat Olli-Pekka Nordlundin pitkäaikainen ystävä sekä opettaja ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet