Valikko
Muistot

Ilona Nykyri 1952–2017

Suomentaja

Suomentaja Ilona Nykyri kuoli vaikean sairauden murtamana 29. huhtikuuta 2017. Hän oli 65-vuotias. Nykyri oli rakastettava persoona, nimensä mukaisesti ilon tuoja. Hän hymyili tavalla, joka valaisi koko huoneen, ja nauroi hersyvästi.

Nykyrillä oli akateeminen tutkinto sekä Leipzigin että Oulun ja Helsingin yliopistoista (yleinen kirjallisuustiede, germaaninen filologia, filosofia, psykologia). Vuosina 1982–2001 hän työskenteli opetus- ja tutkimustehtävissä Oulun yliopistossa. Suomentajaksi hän hakeutui suhteellisen myöhään, 2000-luvun alussa. Mutta hän toimi määrätietoisesti, kuin tuntien että hänellä oli poikkeukselliset lahjat, jotka piti nopeasti saada käyttöön.

Ilona Nykyri nousi nopeasti suomentajien parhaimmistoon. Vuonna 2010 ilmestynyt uusi suomennos Thomas Mannin klassikkoromaanista Budden­brookit – erään suvun rappio on herkän lukijan, väsymättömän tiedonhakijan ja varmaotteisen kirjoittajan työtä.

”Nykyri on muuntautumiskykyinen, uskollinen, luova ja eläytyvä, hänen suomennostaan lukee nauttien. Jokainen sana ja lause tuntuu harkitulta muttei silti hengettömäksi hiotulta vaan päinvastoin elävältä, lähes lihalliselta.” Näin luonnehti vuoden 2013 Agricola-palkintoraati ehdokkaaksi asettamaansa Nykyriä ja hänen Robert Walser -suomennostaan Kävelyretki ja muita kertomuksia. Seuraavana vuonna Nykyri sai Agricola-palkinnon Hans Falladan teoksen Yksin Berliinissä suomennoksesta. Ja vuonna 2016 julkaistu Walserin Konttoristi on, kollega Tiina Arppen sanoin, ”erikoinen, outo ja täysin rakastettava”.

Mann, Walser, Fallada. Kovien klassikkonimien lista kertoo siitä vankan osaamisen ja tulisen innon yhdistelmästä, josta me Nykyrin muistamme. Hän rakasti kieltä ja kirjallisuutta ja antoi itsensä niiden käyttöön. Saksankielisistä nykykirjailijoista saamme lukea Nykyrin suomennoksina mm. Daniel Kehlmannia, Judit Schalanskya ja Katja Petrovskajaa. Kafkan Päiväkirjojen käännöstyötä hän ei enää jaksanut saattaa valmiiksi.

Tarja Roinila

Oili Suominen


Kirjoittajat ovat Ilona Nykyrin ystäviä ja kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet