Valikko
Muistot

Chris Cornell 1964–2017

Rockmuusikko

Yhdysvaltalainen rockmuusikko Chris Cornell on kuollut 52-vuotiaana. Hän oli syntynyt 20. heinäkuuta 1964 Seattlessa.

Cornell, oikealta nimeltään Christopher Boyle, kuoli keskiviikkona 18. toukokuuta 2017 Detroitissa vain muutama tunti keikkansa jälkeen.

Soundgarden-yhtyeen solistina toimineen Cornellin kuolinsyy ei ole vielä tiedossa. Kuoleman kerrotaan olleen yllättävä ja odottamaton.

Cornell oli parhaillaan Soundgardenin kiertueella Yhdysvalloissa. Yhtyeen oli määrä jatkaa kiertuetta toukokuun loppuun asti.

Vuonna 1984 Seattlessa perustettu Soundgarden oli 1990-luvun alun grunge-aallon tärkeimpiä yhtyeitä Nirvanan, Pearl Jamin ja Alice in Chainsin ohella.

Se julkaisi ensimmäisen ep-levynsä Sub Pop -levymerkillä vuonna 1987, mutta teki läpimurtonsa suuren A&M-yhtiön artistina vuonna 1991 ilmestyneella Badmotorfinger-albumilla.

Soundgardenin ja Cornellin uran suurin menestys oli kuitenkin kolme vuotta myöhemmin julkaistu Superunknown.

Levyn singlehitti Black Hole Sun on sittemmin muodostunut rockklassikoksi. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 1997, mutta jatkoi uudestaan vuonna 2010.

Chris Cornell tunnettiin myös 2000-luvun alussa toimineen Audioslave-yhtyeen laulajana.

Hän teki myös viisi sooloalbumia, joista tuorein, Higher Truth ilmestyi kaksi vuotta sitten. Soolokappaleista tunnetuin on vuonna 2006 ilmestynyt You Know My Name, joka oli James Bond -elokuva Casino Royalen tunnussävelmä.

Cornell esiintyi Suomessa sekä Soundgardenin että Audioslaven kanssa. Hänen viimeiseksi Suomen keikakseen jäi akustinen soolokonsertti Finlandia-talossa maaliskuussa 2016.

Chris Cornell oli 1990-luvun persoonallisimpia rocklaulajia. Hänen äänialansa oli tavallista laajempi ja hänen kiihkeä fraseerauksensa erottui sielukkaana raskaan rockin massasta.

Myöhemmässä soolotuotannossaan hän kokeili menestyksekkäästi myös hienovaraisempaa ilmaisua.

Ilkka Mattila

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet