Muistot

Jaana Toivari-Viitala 1964–2017

Egyptologi

Dosentti Jaana Toivari-Viitala kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 12. toukokuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 16. toukokuuta 1964 Loviisassa.

Toivari-Viitalan intohimo jo lapsuudesta asti oli muinainen Egypti. Hän opiskeli egypto­logiaa Rostislav Holthoerin johdolla Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa 1980- ja 1990-luvuilla. Jatko-opintonsa hän suoritti Leidenin yliopistossa R. J. Demaréen ohjauksessa. Hänen väitöskirjansa Deir el-Medinan naisista ramessidiajalla julkaistiin Leidenin yliopiston julkaisusarjassa 2001. Toivari-Viitala oli kansainvälisesti arvostettu egyptologi.

Toivari-Viitala toimi Suomen egyptologisen seuran puheenjohtajana 2005–2015 ja johti Suomen akatemian rahoittamaa Ihminen ja ympäristö -projektia (2008–2013). Kyseessä oli monitieteellinen tutkimus kuninkaallisen haudanrakentajayhteisön rakennusten funktiosta, tieverkostoista ja liikkuvuudesta osana muinaisten egyptiläisten elämää ja maailmankuvaa uuden valtakunnan aikana (1550–1069 eaa.).

Suomalaista muinaisen Egyptin tuntemusta Toivari-Viitala edisti muun muassa suomentamalla Muinaisegyptiläisen kuolleiden kirjan ja kokoelman hieraattisella kirjoituksella kirjoitettuja tekstejä teoksessa Kirjeitä faraoiden Egyptistä. Suomen egyptologisen seuran 40-vuotisjuhlanäyttelyyn Egypti! Egypten! Egypt! saatiin Jaanan ansiosta näytteille monia harvoin nähtyjä esineitä Suomen kansallismuseon kokoelmista sekä eri puolilta Eurooppaa. Näyttely oli yleisömenestys Loviisan kaupunginmuseossa kesällä 2009.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Toivari-Viitala oli arvostettu opettaja ja kollega Helsingin yliopistossa. Hän toimi egyptolo­gian oppiaineen vastuuhenkilönä viimeiseen asti oman toimensa ohella Loviisan kaupunginmuseossa, jossa hän työskenteli museointendenttinä vuodesta 2014. Loviisa oli Jaanalle rakas kotikaupunki, jonne hän ­aina palasi tutkimusmatkoiltaan. Viime aikoina Jaanalle rakas harrastus oli mökkeily Pyhtään järvenrantamökissä, jonne hän suuntasi miehensä kanssa aina kun vain mahdollista.

Erja Salmenkivi

Kirjoittaja on Jaana Toivari-Viitalan kollega ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet