Muistot

Heikki Uusitalo 1941–2017

Kustannustoimittaja

Kustannustoimittaja, Suuri toivelaulukirja -sarjan pitkäaikainen toimittaja Heikki Uusitalo kuoli vaikeaan sairauteen 76-vuotiaana 13. huhtikuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 24. marraskuuta 1941 Tampereella.

Uusitalo vaikutti suomalaiseen musiikkikulttuuriin usean vuosikymmenen ajan. Hän oli perustamassa Suuri toivelaulukirja -sarjaa yhdessä vastaavan toimittajan Aapeli Vuoriston, kustannuspäällikkö Einari Marvian ja säveltäjä Toivo Kärjen kanssa. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1976, jolloin Uusitalo oli Musiikki Fazerin nuottikustantamon kustannustoimittaja. Myöhemmin hän toimi kirjasarjan vastaavana toimittajana.

Viime vuosiin saakka Uusitalo oli kirjasarjassa aktiivisesti mukana, teki pianosovituksia ja kirjoitti laulujen esittelytekstejä. Hän oli mukana kaikissa tähän mennessä julkaistuissa 23 osassa sekä lukuisissa teemaosissa. Urallaan hän toimitti kymmeniä laulukirjoja, satoja orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia, soitin- ja kuoroteoksia sekä muuta musiikkikirjallisuutta.

Uusitalon lapsuudenkoti Ylöjärvellä oli suuri maalaistalo, jossa lapsille riitti tekemistä ja harrastuksia. Heikki osoitti jo nuorena kiinnostusta musiikkiin ja halusi aina soittaa salin flyygeliä. Hän kävi säännöllisesti pianotunneilla. Myös trumpetti oli nuoren Uusitalon pääinstrumentteja. Päästyään ylioppilaaksi hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja suoritti filosofian maisterin tutkinnon pääaineenaan musiikkitiede. Toimittuaan pari vuotta teoria-aineiden lehtorina Lappeenrannan musiikkiopistossa Uusitalo siirtyi vuonna 1973 Fazer Musiikki Oy:n kustannustoimittajaksi. Tuosta tehtävästä hän jäi vuonna 2000 eläkkeelle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusitalo avioitui vuonna 1973 systeeminsuunnittelija Toini Nyyssösen kanssa. Musiikki, tennis ja golf olivat heidän yhteisiä harrastuksiaan. Vapaamuurarijärjestön jäsenenä ja eri loosien urkurina Uusitalo toimi vuodesta 1986 kuolemaansa asti. Työtoverit ja ystävät muistavat hänet ystävällisenä, sivistyneenä ja charmanttina miehenä, jonka asiantuntijuutta arvostettiin.

Ari Leskelä

Markku Uusitalo


Kirjoittajat ovat Heikki Uusitalon kollega ja veli.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet